Да поговорим за трейл бягане

0
 

Сподели

Shares

Навярно знаете какво означава трейл рънинг, а може би дори сте практикували този начин за физическа активност сред природата. Въпреки това обаче, има някои неща по отношение на този вид тичане, които никога не е зле да си припомним.

Ние в Adventure Shop описваме трейл рънинга като тичане в пресечена местност или по-простичко казано – тичане в планината, гората или всякаква естествена среда.

Какво прави трейл рънинга толкова популярен и атрактивен? За разлика от изключително скучните пътеки във фитнес залите и още по-натоварващите асфалтови трасета, трейл рънинга предоставя възможност за безброй маршрути, различни по трудност и интензивност, докато натоварването за ставите и ходилата е много по-малко. Какво да кажем пък, за невероятната природа, която се разкрива около нас.

Трейл рънинг

Има многобройни факти, показващи предимствата на трейл бягането. Ето само малка част от тях: в сравнение с традиционното асфалтово тичане, трейл рънинга гори 10% повече калории, а едновременно с това подобрява баланса и стабилността на стойката. Тренировката, чрез бягане в пресечена местност, е по-натоварваща – заради неравностите по терена и постоянно сменящата се денивелация, мускулите се натоварват в сърцевина. Също така с всяка стъпка се натоварват различни мускулни групи.

Много бегачи прибавят трейл рънинга към тренировките си, за да избегнат пренатоварване и контузии.

Екипировката

Обувки

Най-важната част от една екипировка при редица спортове, а и като цяло от обличането ни. Най-важното правило при избор на обувки е да ни бъдат удобни! Не е важно дали са красиви, едноцветни, двуцветни, шарени. Не бива да забравяме, че при обувките за спорт е най-важно да избираме не с очите, а с краката си. Някои удачни модели биха били SALEWA LITE TRAIN или DYNAFIT FELINE VERTICAL, ако искаме от обувката лекота и прецизност, а за по-дълги маршрути DYNAFIT FELINE ULTRA или SALEWA ULTRA TRAIN е категоричния избор.

Трейл рънинг

Дрехи

Тук можем да говорим много и да съветваме, но истината е, че избора на облекло е строго индивидуален. Някои хора предпочитат лека тениска като SALEWA DREIZIN PUEZ в комбинация с клин DYNAFIT REACT, докато други биха се спрели на къси панталони DYNAFIT XTRAIL в комбинация с хибридно яке SALEWA PEDROC, което да предпазва при лек вятър и ръмеж.

Естествено, комбинациите са безброй и ние, в Adveture Shop, бихме ви насърчили да облечете това, в което се чувствате най-добре и което ви дава най-голяма свобода на движение.

Трейл рънинг

Раница

Не винаги, но понякога е добър спътник. В най-минималистичния вариант ще ви посъветваме да си вземете колан за кръста LOWE ALPINE FJELL, където ще можете да съхранявате бутилката си с вода, ключове (а и 4-5 лв., ако обичате да се награждавате с бира, сладолед или вкусно кебапче от площада в Драгалевци като нас), телефон, карта и някакъв енергетик. Ако искате обаче, малко повече обем, тогава LOWE ALPINE STRIKE 18 е най-добрия избор със своитe едва 340 гр. и цели 18 литра обем.

Челник

В зависимост от това в кой часови пояс на деня предпочитате да тичате, бихте имали нужда от челник, за да можете да осветявате маршрута си. Особено удачен аксесоар е челникът в зимните дни, когато деня е по-къс. Black Dimaond предлага изключително разнообразие, за всеки вкус и бюджет. Наш фаворит е BLACK DIAMOND COSMO.

Трейл рънинг

Всички продукти, изброени в тази статия, можем да намерим в магазин Adventure Shop на бул. Черни Връх №84 в София или на сайта.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.