Критична маса София

0


Дата на събитието: 08.07.2016

Сподели

Shares

Критична маса колоездачи се събира в петък – 8-и юли, в София.

Целта на събитието е да се привлече вниманието на обществеността към колоездачите като участници в движението.

Критична маса България
Снимка: Критична маса България/Critical Mass Bulgaria

За съжаление, у нас все още велосипедистите са възприемани по-скоро като „субекти”, пречещи на движението по пътищата, а не като равноправни участници. Правата на движещите се върху две гуми, обикновено биват пренебрегвани с лека ръка и дори правилата за отношенията между водачите на МПС и водачите на безмоторни двуколесни превозни средства, записани в Закона за движение по пътищата, рядко се спазват.

Критична маса е събитие, което цели да постигне промяна в отношението към колоездачите на пътя. С провеждането на велошествие, чийто маршрут можете да видите тук, събитието обръща внимание на наболели проблеми, част от ежедневието на всеки колоездач.

Критична маса напомня на шофьорите да не паркират колите си върху велоалеите и още, че са длъжни да пазят водачите на двуколесни ППС, каквито са велосипедите. Напомня на пешеходците, че не велоалеите, а тротоарите са предназначени за тях и призовава органите на реда да подхождат обективно към инциденти, включващи велосипедисти. Критична маса призовава за адекватно изградена велосипедна инфраструктура и поддържане на съществуващата такава.

Колоездач на пътя
Снимка: The Sunday Times

Колоезденето е един от най-добрите начини за придвижване в града. То е здравословно, бързо, намалява задръстванията и по никакъв начин не замърсява околната среда. Недопустимо е, хората, избрали да се движат по пътищата именно с велосипеди, да бъдат пренебрегвани, правата им да не бъдат зачитани, а проблемите им да остават незабелязвани.

Сборният пункт на „Критична маса София” е пред пилоните на НДК в 19:00 часа на осми юли.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.