Варна, пристанището, полетите, Red Bull FLUGTAG

0
 

Сподели

Shares

Колко точно му трябва на човек да полети? Малко познания, известна доза смелост, щури идеи, добри приятели, които да повярват в мечтите му и едно събитие, което да го подтикне към действие.

FLUGTAG Варна
Снимка: LiveVarna

Че желанието да полетиш, е именно най-важната сила, която ти помага да се издигнеш във въздуха, доказаха участниците, които представиха самоделно направените си безмоторни летателни машини в деня за летене – FLUGTAG.

FLUGTAG Варна

Истински чудеса на авиацията и инженерната мисъл „долетяха” тази събота до Варна за първото издание на световноизвестното шоу у нас. Щурите крилати (или без крила, но направени за летене) летателни апарати, хвърковатото настроение, музиката, зареждаща ни през целия ден, директно от Red Bull колата “АЛЕКО” и DJ Jijо, Jazz Profilaktika и „въздушната” програма, направиха 2-ри юли незабравим ден.

FLUGTAG Варна
Снимка: snimkiVarna

Мнозина жители и гости на Варна определиха FLUGTAG за събитие на годината. И това съвсем не е преувеличено – около 10 000 души публика се събра на Пристанището, за да проследи представянето и полетите на отборите, а подобен род шоу се провежда за първи път у нас. Освен това, събитието беше посетено и от десетки журналисти и фотографи, които „акустираха” в специално изградените цветни и забавни бункери, за да отразят събитието от „първо лице”.


Кратко видео сглобено Live Varna

Отборът, който успя да събере най-много точки от журито и стана победил, е 404А. Ние от списание 360° предчувствахме, че това може да се окаже един от най-интересните отбори и неслучайно включихме 404А във FLUGTAG класацията си, която можете да намерите в новия брой ЛЯТО на Списанието. Естествено, не бяхме съвсем сигурни, че бусовете, преустроени на барове с крила, могат да летят, но проектът на победителите хващаше вниманието още от първия поглед, а по време на шоуто, се оказа и достатъчно летателен, че да не се наложи консумация от бара, която да ни „изпрати в облаците”.

FLUGTAG Варна
Снимка: snimkiVarna

Веднага след отбора победител се наредиха НЕБЕСНИТЕ МАЙНИ и XVENTORS.

Оказа се, че „двойните” самолети (би-план) имат доста добра успеваемост в щурите хвърчащи начинания, защото „фалконът” на НЕБЕСНИТЕ МАЙНИ беше конструиран сякаш, за да чупи рекорди по най-дълго прелетяно разстояние. Още щом беше изведен на рампата, самолетът впечатли всички с размерите, конструкцията си и брилянтната си направа.

XVENTORS също са един от отборите, които ни впечатли с хвърковатите си възможности. Това обаче не е изненада, защото още на етап идеи за прототипи XVENTORS дадоха заявка за това, че ще полетят с безупречно изглеждащия си проект за би-планов безмоторен самолет.

FLUGTAG Варна
Снимка: LiveVarna

Не само отборите-участници забавляваха публиката обаче. От Red Bull се бяха погрижили за това да ни впечатляват и вдъхновяват за следващи летателни щуротии и бяха поканили отборът на Flying Bulls. Те „нашариха” небето с фигури, които изпълниха със специално изработваните за целта акробатични самолети. Авиошоу като това, на което станахме свидетели този уикенд във Варна, е изключително рядко за нашата страна, така че със сигурност представянето на авиаторите ще бъде споменавано още дълго време.

FLUGTAG Варна
Снимка: Нова Варна
FLUGTAG Варна
Снимка: snimkiVarna

Освен Flying Bulls, въздушни акробатики, но с парапланер, изпълни и Веселин Овчаров. Двата полета на парапланериста включваха редица сложни акробатични фигури, които спокойно можем да определим като висш пилотаж в пилотажа.

FLUGTAG Варна
Снимка: Весо Овчаров

Подобаващо за морския бряг и лятото, Red Bull FLUGTAG завърши с партита на плажа, на които всички летящи хора от летящия ивент, се събраха, за да осмислят преживяното и за да продължат още за малко прекрасните емоции от най-вълнуващия ден за това лято.

FLUGTAG Варна
Снимка: LiveVarna

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.