AeroBattle 2016

0


Дата на събитието: 23.08.2016

Сподели

Shares

Въздушната битка на годината събира силно българско и международно участие за атрактивно състезание над впечатляващ пейзаж.

Между 23 и 28 август 2016 г. районът около Челопеч и Златица ще се превърне в арена на зрелищни битки. Участниците обаче няма да се борят за материални блага (въпреки асоциациите, които носи името на града и легендите за добиваното злато там в далечни римски времена). А чрез уменията си за овладяване на вятъра и с помощта на летателните си крила, ще се съревновават за челно място в състезанието AeroBattle 2016.

Състезанието е държавен шампионат на България и носи точки за класирането на FAI. Бройката на участниците е ограничена до 80, като само пилоти, носители на FAI Para Pro 5, имат право да се включат.

aerobattle 2016
aerobattle 2016

Маршрутът преминава над планини, долини, хълмове и равнини и предлага впечатляващи гледки и отлични условия за летене.Точката на излитане е с лесен достъп – намира се на южния склон на Стара планина на 1250 м н.в, и се достига по 9 км асфалтов път и 1 км черен път. Най-добре се лети при вятър от SE, S и SW, но става и при не много силни W-NW и E-NE ветрове.

Старт: 1123 м н.в., 42°43’48“ (42.7302)N; 24°5’32“ (24.0923)E
Финал: 747 м н.в. 42°43’20“ (42.7223)N; 24°6’49“ (24.1137)E

Освен за участниците, състезанието ще е много атрактивно и за зрителите – стартовата площадка предлага отлична видимост и широка панорамна гледка за проследяване на излитащите крила. Всички състезатели ще могат да бъдат проследени в реално време чрез live tracking система.

Състезанието AeroBattle 2016 се организира от Sky-Camp, Free Dimension Zlatitsa Free и Dimension Chelopech с подкрепата на Община Челопеч. За повече информация и контакти: airtribune.com/ab2016 и aerobattle2014@gmail.com

БЛИЦ

Двама от международните пилоти, които ще се включат в състезанието AeroBattle 2016 – Гурприйт Диндса (Индия), #303 в световната ранглиста и Виктор Сибирцев (Израел), #116 в световната ранглиста.

Виктор Сибирцев, един от участниците в Златица AeroBattle 2016
Виктор Сибирцев, един от участниците в Златица AeroBattle 2016

Били ли сте в България преди?
Гурприйт: Да, редовно от 2008 г. Може би да съм пропуснал година или две.
Виктор: За пръв път бях през 2006 г. в Сопот, участвах в Skynomad Open. След това съм идвал много пъти, понякога за състезания, друг път просто за удоволствие.

Какво ви впечатли в това състезание?
Гурприйт: Нова локация, на която не съм летял.
Виктор: Харесвам състезанията на Балканите, така че търсих събития в района и попаднах на това състезание в календара на FAI.

Какво мислите за мястото?
Гурприйт: Още нямам идея.
Виктор: Ще летя за пръв път там, така че още нямам представа. Но всяко ново място е интересно и предизвикателно изживяване.

Какво очаквате от състезанието?
Гурприйт: Да летя възможно най-добре и да се забавлявам.
Виктор: Хубаво време, добър полет, приятни хора. Със сигурност ще има всичко от това.

Гурприйт Диндса, един от участниците в Златица AeroBattle 2016
Гурприйт Диндса, един от участниците в Златица AeroBattle 2016

Кое е най-запомнящото ви участие на състезание?
Гурприйт: В България това беше Pre World Championship в Сопот. А като цяло – три седмици, които прекарах в Алтайските планини.
Виктор: Труден въпрос. Всяко състезание е уникално и важно, и не е лесно да бъдат сравнени, защото всички носят различни, нови преживявания. Но за мен най-запомнящо беше Czech Open 2012 в Македония, където за пръв път станах победител.

Важна ли е публиката за вас като пилот?
Гурприйт: Публиката винаги е важна, ако искаме спортът да се развива.
Виктор: Разбира се. Вярвам, че един ден парапланеристките състезания ще бъдат точно толкова интересни и популярни, колкото са и състезанията от Формула 1. И да се надяваме, това ще стане скоро. Няколко организация, като например Airtribune, работят усилено да превърнат това в реалност.

Какво да очакват зрителите от състезанието?
Гурприйт: Да се срещнат с най-яките хора-птици и да получат една различна перспектива към живота.
Виктор: Преди години, преди още да стана пилот, гледах парапланеристите и си мислех, че това е толкова труден спорт, толкова далеч от мен и от живота ми. Голяма грешка! Загубих толкова много време. Така че бих казал на хората – елате и вижте шоуто! Насладете се на летенето! Опитайте го! Може би това е вашият спорт, може би – не, но никога няма да знаете, преди сами да опитате. Възможно е това да се превърне във важна част от живота ви – кой знае?

Как се заражда историята на парапланеризма в България и кои са първите, летели с крила у нас – четете в брой ЛЯТО 2016 на Списанието. Ако сте го пропуснали, от тук може да го поръчате на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

фотограф: Мартин Раднев
фотограф: Мартин Раднев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.