Хижа „Тъжа“

0
 

Сподели

Shares

Внушителна панорама към масива на Триглав и една от задължителните спирки по маршрута Ком-Емине се разкриват от хижа „Тъжа“.

Наричана в миналото „Марагидик“, първата хижа “Тъжа” е построена от севлиевските туристи през 1927 г. на левия бряг по горното течение на река Тъжа. Новата хижа, построена през 1948 г., е малко по-високо и северно от старата, на 1520 м н. в.

Хижа Тъжа

Днес хижата представлява двуетажна постройка с капацитет 60 места, водоснабдена и електрифицирана. Хижа Тъжа е изходен пункт за връх Ботев на запад и хижа Мазалат на изток, както и за хижа Соколна. Част от последния маршрут попада в резерват Соколна. Движението тук трябва да става само по маркирани маршрути. Не се разрешава събирането на гъби, горски плодове, билки, брането на цветя, безпокоенето на дивите животни.

Хижата е пункт от европейски маршрут E3 (Ком – Емине). Освен че предлага всичко необходимо за почивка в планината, “Тъжа” впечатлява и с внушителна панорама към масива на Триглав.

В близост до хижата са село Тъжа (6,00 ч по живописен, среднотруден маршрут, следващ долината на реката), град Априлци (през местностите Попова стружна и Христова стружна – 3,00 ч.), хижа Мазалат (5,00 ч.), водопад Бабско пръскало (2,00 ч.), водопад Кадемлийско пръскало (1,30 ч.), връх Ботев (3,30 ч.).

Контакти:
Имейл: hijataja@abv.bg
Фейсбук: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063625719978
Телефон:082 519 002

Гледка от хижа "Тъжа"
Гледка от хижа „Тъжа“ (снимка: Фейсбук страница на хижата)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.