Хижа „Тъжа“

0
 

Сподели

Shares

Внушителна панорама към масива на Триглав и една от задължителните спирки по маршрута Ком-Емине се разкриват от хижа „Тъжа“.

Наричана в миналото „Марагидик“, първата хижа “Тъжа” е построена от севлиевските туристи през 1927 г. на левия бряг по горното течение на река Тъжа. Новата хижа, построена през 1948 г., е малко по-високо и северно от старата, на 1520 м н. в.

Хижа Тъжа

Днес хижата представлява двуетажна постройка с капацитет 60 места, водоснабдена и електрифицирана. Хижа Тъжа е изходен пункт за връх Ботев на запад и хижа Мазалат на изток, както и за хижа Соколна. Част от последния маршрут попада в резерват Соколна. Движението тук трябва да става само по маркирани маршрути. Не се разрешава събирането на гъби, горски плодове, билки, брането на цветя, безпокоенето на дивите животни.

Хижата е пункт от европейски маршрут E3 (Ком – Емине). Освен че предлага всичко необходимо за почивка в планината, “Тъжа” впечатлява и с внушителна панорама към масива на Триглав.

В близост до хижата са село Тъжа (6,00 ч по живописен, среднотруден маршрут, следващ долината на реката), град Априлци (през местностите Попова стружна и Христова стружна – 3,00 ч.), хижа Мазалат (5,00 ч.), водопад Бабско пръскало (2,00 ч.), водопад Кадемлийско пръскало (1,30 ч.), връх Ботев (3,30 ч.)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.