Хижа „Иван Вазов“

Разположена на 2300 м н.в. в Рила

3
 

Сподели

Shares
Хижа "Иван Вазов"
Хижа „Иван Вазов“ (снимка: Фейсбук – Приятели на Хижа Иван Вазов)

Хижа „Иван Вазов“ е разположена на 2300 м н.в. и е една от най-високите хижи не само в България, но и на Балканския полуостров. Намира се в живописната местност Пазардере в неописуемо красивата северозападна част на Рила планина, недалеч от природния феномен Седемте езера.

Историята на хижата започва през 1939 г., когато по повод 40 години от основаването на Българския туристически съюз в северозападния край на Голямо Пазардере се построява заслон “Иван Вазов”. Впоследствие поради нарастващия брой туристи, заслонът започва да се преустройва и не след дълго се превръща в една от най-атрактивните високопланински хижи в България. Поради тежките метеорологични условия през зимата дълги години хижата е функционирала като заслон от ноември до юни. През 1993 г. на хижата започва да работи и живее един от настоящите й собственици, и оттогава хижата приема гости целогодишно.

ВИЖ ОЩЕ: Хижа „Иван Вазов“ – убежище за избрани

фотография: Георги Димитров
фотография: Георги Димитров

Днес хижата представлява двуетажна каменна постройка. Разполага със спални помещения за 73 души, като най-малкото от тях е за трима, а най-голямото за 18 души. До самата хижа има 6 малки и 3 големи бунгала с по 2 или 4 легла. Хижата има кухня и две столови, едната от които, туристическата, е на самообслужване, където гостите могат да си приготвят донесената от тях храна или да си направят чай от набраните по пътя билки.

Вижте: Хижа „Мальовица“

През лятото кухнята към хижата предлага на летуващите туристи голямо разнообразие от храни, а така също заквасено кисело мляко и сирене от пасящите в района овце. Хижата е водоснабдена от уникално чист високопланински извор. Електроснабдена е от собствен микро ВЕЦ. Снабдяването на хижата става с коне, който могат да бъдат ползвани от гостите за езда и пренасяне на багаж.

Най-често ползваният и най-кратък зимен маршрут до хижа „Иван Вазов“ започва от хижа „Пионерска“, минава покрай х. „Рилски езера“ – Харамията – Зелени рид и Раздела.

Удобни изходни пунктове за летни преходи до хижа „Иван Вазов“ са хижа „Пионерска“, Зелени преслап, Рилски манастир и ЦПШ “Мальовица.

Контакти:

Венцислав Златарев, 0887 727 772.
https://ivanvazovlodge.com/
https://www.facebook.com/IvanVazovHut

 

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. Информацията, с която разполагате е доста стара и невярна ;)

  2. Прави ми впечатление че всички са много отворени пред лаптопа, ама като се качат горе са като мишки. Защо така бе пингвини:)Ако някой от отворковците, които се изказват с големите усти и критикуват, и заплашват и се пъчат, дойде горе, нека се представи да се запознаем, да поговорим, ако все още е ербап, може и да се посбием, та дано му мине мерака да се отваря:)А иначе няма ядове, колкото по малко невъзпитани, миризливи селяни горе, толкова повече места ще има за възпитаните, чисти и оценяващи хижата чужденци, дай боже българи да не се качват горе изобщо.“

    Извадка от сайта:
    http://www.bulgarian-mountains.com/Huts/Rila/IvanVazov

    Айде да не превъзнасяме тази хижа а явно не всеки е добре дошъл там.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.