СТАРИТЕ И НОВИТЕ ХИЖИ: хижа Яворов

1
 

Сподели

Shares

– Как заварихте хижата? – питам аз.
– В плачевно състояние. – отговаря той.
– Откъде взехте пари за възстановяването?
– Никой не дава от никъде – нито от София, нито от Съветския съюз, както имаше навремето един лаф, – шегува се той.

Радко Божинов е хижарят на „Яворов“ и председател на туристическо дружество „Пирин“ – Разлог. Отговорен и работлив човек. „А хора за работа няма – казва той. – В града не можеш да намериш хора за работа, та камо ли горе в планината“.

Туристическо дружество „Пирин“ в Разлог е основано през 1926 г., но още през 1915 г. вече е съществувала туристическа младежка организация. По инициатива на туристите започва строежът на старата хижа „Яворов“, която е открита през 1933 г. Новата е открита през 1980 г. Двете хижи са разположени на 30-40 метра една от друга и в близост до най-големия карстов район на Пирин планина. По тези места Яворов е скитал като четник и затова местните наричат хижата на неговото име. Разложкото туристическо дружество е член на БТС, но хижите „Яворов“ са едни от малкото в България, които документално са собственост на общината.

хижа Яворов

Преди седем години местните предлагат на Радко да застане начело на туристическото дружество. Доверяват му се, защото го познават и защото обича планината. Дружеството получава хижа „Яворов“ за стопанисване и управление от общината. Резултатите: сменена е цялата покривна конструкция от 540 квадрата, дограмата и част от електро- и ВиК инсталациите. Леглата са нови, одеалата – също. Ремонтите са финансирани от общината, както и от дружеството, което отделя пари от своята печалба. Нещо повече – „Яворов“ е едно от малкото места у нас, където и старата, и новата хижа приемат туристи. „Старата хижа също е реновирана – има изолация, а туристическата й кухня работи.“

Част от обяснението за мащаба на дейността, която се развива тук, е фактът, че до хижата има път. Обслужва се с две УАЗ-ки, един микробус и една моторна шейна. Постоянно работят пет души персонал на щат към дружеството. При по-натоварени периоди в работата се включват още двама души. На практика тук сезонът продължава през цялата година. Туристи, особено в почивните дни, има и през зимата.

Сварвам хижаря точно в момент, когато подготвя ежегодната справка за посещаемостта на хижата. През 2015 г. тук са нощували 4300 души. От тях организирани са 800 човека. Чуждестранните туристи са от Австрия, Полша, Словения, Швейцария, Германия, Македония, Румъния, Белгия, Чехия, Франция, Холанция, Италия, Дания и Унгария. Много повече са туристите, които само преминават през хижата. Според Радко хората са се променили. „Искат условия. Отмина времето, когато спяхме по земята в столовите. Туристите искат хубави стаи, бани и тоалетни. „Яворов“ разполага с два апартамента и шест двойни стаи с тераса и телевизор. Това е една от малкото хижи в България, в които постоянно има топла вода. Досега не съм имал оплакване, че водата е свършила.“

ВИЖ ОЩЕ: Старите и новите хижи – хижа Амбарица

Статията за хижа Яворов е част от материала „Нов живот за хижите и заслоните“, който беше публикуван в брой ПРОЛЕТ 2016 на Списанието. Ако искате да се снабдите със стари броеве, свържете се с нас, за да научите как може да ги получите. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

Пролет 2016

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Това е една от малкото хижи в България, където всичко е на ниво! Поздрави на персонала и….може би, ще се видим през август! :)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.