Милан Димов за Пампорово Байк Фест

0
 

Сподели

Shares

По-важно от това как падаш, е как продължаваш напред: Милан Димов за състезанието, късмета и контузиите

Пампорово байк фест
Снимка: Actiongraphers

Миланка, чакахме те на финалния скок, по време на квалификациите на състезанието по даунхил, за да ни разкажеш за трасето и впечатленията си от Пампорово байк фест 2016г., но ти не се появи. Малко по-късно те видяхме да слизаш край трасето без колело и видимо с проблем. Ще ни разкажеш ли какво се случи?

След старта се фокусирах максимално над трудните участъци по трасето и започнах да ги отмятам един по един, чувствах се добре и стабилен. Точно след рок гардъна* се насочих към дабъла*, за който бях готов. Когато дойде моментът, добре отработен на тренировките, знаех, че трябва да се навъртя* с 800 N•m минимум. Тогава ми се скъса веригата и не успях да оптимизирам скоростта за да прескоча гап-а*. Беше късно и за спирачки. Единствената възможност която съдбата ми подметна беше да издърпам максимално оли*… НО и тук бях опроверган! Задната гума „кацна“ преди ръба на попивката и колелто замръзна от изненада! От Ж-то (g – гравитационно ускорение бел.ред) ми изскочи ключицата и позасуках глезена, последва търкал. Имаше секунди в които трябваше да осъзная случилото се. Дочух маршала „Да викам ли ПСС“, аз отказах… Тръгнах мигновено с идеята да завърша. Два-три завоя по-надолу болката беше непоносима и продължих пеша…

Разкажи ни за трасето?

Трасето беше добро. Интересно. Включването на новата част в старата беше „неочаквано добра комбинация“. Аз съм типичният даунхилър, не обичам много да въртя, това беше и причината да не харесам по-полегатия участък, но това е лично предпочитание, имаше хора на които този елемент допадна.

Любими част от него имаш ли? А нелюбима? Какво точно те кефи?

Любимата ми част е дропът над камъните – хем техничен, хем логичен, хем…кеф.
Премислено е трасето, организаторите са вложили доста усилия да го хомогенизират, включително го поддържаха по време на тренировките. Беше изключитлено сухо и вдигахме облаци кафява пудра … молихме се за дъжд, но уви.

Предпоставка ли е за вдигане на нивото в българския даунхил?

Всъщност, всяко състезание вдига нивото на Българския ДХ. На този ивент имаше запсиали се около 240 участника, в нашата дисциплина бяха приблизително към 150, включително от Гърция и Македония. Конкуренция имаше и то сериозна, не само при мъжете, но и при жените, джуниър-ите и мастър-ите, а това вече е предпоставка за състезателен дух и раздаване… Тези обстоятелства вдигат нивото, спецификата на трасето и добрата организация също.

Тук трябва да отележа и за възможността да се участва в дисциплината 4х * на Пампорово байк фест 2016г. Тя е важна за изграждането на ДХ състезателите още в първите години на тяхното развитие. Провокира стратегия на преминаването, техника на карането и хъс за победа. И аз се пуснах в сериите. Много ми хареса!

Пампорово байк фест
Снимка: Лени Дарк

Ще отидеш ли отново на Пампорово байк фест…през 2017-а, например?

Вече съм там. Надявам се на положителен развой на събитията този път. Доволен съм от ивента тази година, нищо че не успях да го завърша, но това е част от играта. Организацията беше добра, трасето беше на ниво. Само колелото не издържа на напрежението…трябва да го натренирам още! Явно, чейнлесс си остава запазена марка за Касапакис (смее се).

Диагнозата е счупена ключица, оттук насетне какво? Има ли място за планове?

Предстои ми един месец в бокса. Малко ми е мъчно, че шансовете за квота за националния отбор, за тази година ще останат на заден план, но какво пък толкова, догодина здрав и прав ще се преборя! Нямам време за залежаване, ще се отдам на сърфче и кроскънтракис, за да държа формата за Леоганг в Австрия през Септември и за предстоящите състезания на родна сцена. Та, планове има, Касапина не се отказва така лесно от играта, скоро съм на „касапница“ по трасето!

Накрая, искам да благодаря сърдечно на лекарския екип на СофияМед за това, че ми оказа бърза и адекватна помощ при инцидента на Пампорово. Благодарен съм и на Константин Кисьов от Ъндърграунд райдърс, който ми свали колелото, на екипа в травматологията в гр. Смолян. На приятелката ми, която ме подкрепя на всяка крачка. Благодарен съм и на Консепт Криейтив за четирите изпълнени с положителни емоции дни!

Пампорово байк фест - Милан Димов
Снимка: Венета Захариева

1.Рок гардъна (англ. rock и garden) = каменната градина / градината с камъните
2.Дабъл (англ. double) в превод двоен, има се предвид елемент, който съдържа две гърбици, които могат да бъдат преминати, или прегазени, или прескочени
3.Да се навъртя (жаргон) – означва да завъртиш педалите на центрофуга
4.Гап-а (англ. gap), разстояние между кикъра на един скок и попивката на същия
5.Оли – движение в маунтинбайка, с което се издърпва колелото нагоре при отскачане

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.