В преследване на вятъра – Витоша

0
 

Сподели

Shares
VW - Tiguan Challenge
Снимка: Стефан Илиев

Тръгваме да гоним вятъра. Не защото се лутаме без цел обаче, не защото нямаме посока и не защото чакаме да ни отвее нанякъде. Тръгваме и гоним вятъра, без това да значи, че преследваме напразни надежди, а защото така живеем – бързо, променяйки плановете си в движение и с идеята, че вятърът е открил преди нас най-вълшебните кътчета. Търсим места, чакаме залези (върху върховете на баири), спим със звездите, посрещаме изгреви, дишаме от дъха на природата, летим, танцуваме с небето, живи сме… И всичко това ни се случва само защото така сме избрали – да гоним вятъра.

Багажникът на колата е пълен догоре с крила. Без никакви метафори (макар че бих могла да полетя от вълнение) – просто сме тръгнали натам, накъдето ще има най-много условия за парапланеризъм в следващите два дни. Имаме няколко идеи, подсказани ни неегоистично от „Егоист” като част от Тhe All Connected Challenge и слепите срещи на Volkswagen Tiguan (#tiguanblinddates). Дали и кога ще успеем да ги изпълним обаче, само времето може да покаже.

VW - Tiguan Challenge
Снимка: Стефан Илиев

Природата на вятъра, слънцето и облаците, естествено е динамична, затова ще нагаждаме плана си спрямо техния. Разчитаме на вярно подадена прогноза в сайтовете и добри приятели, които да ни информират какви са условията, ако са стигнали някъде преди нас.

Скачаме в колата и след кратки пресмятания вече знаем накъде. Не е трудно да си изготвиш план за приключение или бързо-бързо да промениш досегашния, когато във всеки момент получаваш актуална информация за условията, които те чакат там, закъдето си се запътил. Данните за времето, дали и къде има трафик и какви спотове, спрямо интересите ни, има наблизо, излизат директно на монитора върху таблото в колата ни. Според прогнозата за времето, която ни дава информация както за нашата локация, така и за избрана дестинация, условията за парапланеризъм в петък щяха да са минимални. Все пак обаче, имаше лъч надежда със сладкото име Витоша, който си заслужаваше да бъде последван. Поне нямаше да вали…

VW - Tiguan Challenge
Снимка: Стефан Илиев

София сякаш винаги усеща „тайните” ни кроежи да я напуснем, за да използваме уикенда като пътешестваме из България с кола и крила и съвсем явно си прави такива уговорки с времето, които да ни задържат възможно най-дълго, възможно най-близо до нея. Не пресмята обаче Витоша, близките до големия град хълмове и това, че можем да избягаме от шумотевицата докато сме почти в нея. Принудена е да се признае за надхитрена. Следобед щяхме да разпънем крилата си в планината, пък дали ще догоним вятъра…

Минаваме през Златните мостове ей така, да видим как се развива пролетта там и за да проверим работи ли собствената мрежа на колата ни (Car Net) в планински условия. Не само, че работи, ами ни върши и чудна работа – някой казал на колегите в офиса, че на Витановци летели, връзката веднага е направена и газ! право към старта. В ерата на модерните технологии можеш да проследиш не само вятъра – без проблем колата ти се свързва с избран смартфон, с който можете да се следите взаимно, с едничката цел да се намерите. Върши идеална работа, когато искаш да намериш точно твоите си приятели на Витановци, но сме длъжни да предупредим, че е сериозна пречка, ако искаш да избягаш от работа със служебния автомобил – може да се свърже дори към лаптоп и шефът ти няма да има никакъв проблем да те пресрещне на „финиша” точно, когато си решил, че всичко е минало като по вода.

VW - Tiguan Challenge
Снимка: Стефан Илиев

Без проблеми се справяме с „тежкия” за много автомобили маршрут (особено при влажно време, когато цялата земя е потънала в кал) до върха на хълма, който трябва да превземем. Вятърът на Витановци обаче се оказва доста непостоянен и бързо ни подсказва, че не това е финалната дестинация, до която ще ни отведе. Крилата ни все пак чакат в багажника, а и имаме още време до залеза, така че решаваме да ги „разходим”, за да усетят и те най-накрая, макар и за кратко, че ги очаква нещо вълнуващо.

Обратно в колата проверяваме каква е прогнозата за намиращия се близо хълм до село Расник. Едва ли щеше да става за летене, но денят обещаващо щеше да завърши с небе, окъпано в златно и загадъчно синьо, така че си струваше да подпалим натам дори само, за да дочакаме идването на здрача.

VW - Tiguan Challenge
Снимка: Стефан Илиев

Ново утро, нов вятър и нов ден. Информацията, че парапланеристи вече кръжат в небето над Витоша бързо се разпространява и плана, директно да отпрашим за Сопот още сутринта, се променя.

VW - Tiguan Challenge
Снимка: Стефан Илиев

Как продължи пътуването ни и догонихме ли вятъра, четете тук, а там има повече за слепите срещи на Tiguan и Volkswagen.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.