Рекорд: – 147 м за Росен Желязков в Черно море

0
 

Сподели

Shares

На 4 август, в 13.39 минути, въпреки изключително силно подводно течение водолазът Росен Желязков достигна 147 метра в рамките на предвиденото 10-минутно спускане към дъното на Черно море. Гмуркането е осъществено с две лодки, на 32 мили (около 60 км) източно от Созопол от екип в състав: Росен Желязков – планиращ и осъществяващ спускането; Михаил Заимов – ръководител на осигуряващия екип, видеооператор в зоната до 60 метра и капитан на втората лодка; Стоян Стоянов – осигуряващ водолаз до 65 метра; Явор Паунов, Илиян Добрев и Любен Дилов-син – осигуряващи водолази в зоната до 40 метра; Матей Матеев – капитан на експедицията и пилот на първата лодка; Емил Шуманов – придружаващ лекар.

Атмосферните условия бяха: слаб вятър изток-североизток; 30 градуса температура на въздуха; 28 градуса – температура на водата на повърхността; 7 градуса – температура на дъното. Видимост 10-12 метра. Много силно подводно течение, нарастващо с приближаване към дъното. Рекордното за Черно море гмуркане е осъществено по автономен начин, известен като TECHNICAL DIVING, с използване на дънни и декомпресационни газове. По време на цялото спускане, Росен Желязков носи със себе си следните бутилки с газови смеси, предназначени за различни дълбочини:
– дънен газ до 150 метра със състав на сместа за дишане – 8% – O2 (кислород) и 77% He (хелий);
– травел и декогазове: до 90 метра – 12% О2 – 68% Не, до 57 метра – 20% О2 и 36%Не, до 36 метра – 34% О2 и 29% Не;
– декомпресационен газ за дълбочина до 21 метра – 50% Nitrox;
– декомпресационен газ за дълбочина до 6 м в 11-литрови бутилки със състав на сместа за дишане – 100%O2.

За сухите костюми е използван газ аргон в допълнителни 1,5 литрови бутилки. Общата продължителност на водолазното спускане до обекта бе с продължителност 158 минути. Водолазът Росен Желязков и всички членове на осигуряващият екип са в отлично здраве. Рекордното постижение идва едва 23 месеца след предишното най-добро постижение на Росен за дълбочинно водолазно спускане в Черно море -123 метра дълбочина от 7 септември 2008 година.

Спускането е част от лятната кампания на Фондация Black Sea Technical Diving, която от 2004 година провежда системни водолазни прочувания в Черно море. В рамките на кампания 2010 членовете на BSTD провеждат подводни издирвания на антични плавателни съдове, съвместно с Центъра за подводна археология, с ръководител професор Христина Ангелова и продължават търсенето на прочутата подводница С-34, потънала в българската акватория на Черно море през 1942 година. На 27 юни, на около 26 мили източно от Созопол, членовете на BSTD – Росен Желязков и Владимир Явашев, с поддържащи водолази – Стоян Стоянов и Любен Дилов-син откриха и заснеха на 90 метра неизвестен петдесетметров ветроход, най-вероятно тип бриг от 18-19 век, с работно име „Мина“, чието по-подробно проучване предстои. Създадената от Михаил Заимов, Росен Желязков и Владимир Явашев фондация BSTD е известна с проучването на кораба „Кристина”, заснемането и проучването на потъналите кораби „Пелеш”, „Родина”, „Мопанг”, „Сефак” и „Кампидолио”, локализирането, заснемането и прочуването на подводниците Щ-210 и Л-24 и с проучванията на потъналия на 27 септември 2008 година на дълбочина 73 метра украински кораб „Толстой”. Членовете на BSTD осъществяват и първото контролирано потапяне на изкуствен риф (100-тонния риболовен сайнер „Пионер”) в акваторията на българското Черноморие – в близост до остров Свети Иван, който за 3 години е посетен от над 5 000 водолаза и е както прекрасна туристическа атракция, така и отлично укритие за морските обитатели, с богата подводна флора и фауна. До края на кампанията за 2010 г., кръстена The hunt for C-34, се очакват още любопитни проучвания на набелязани обекти в Черно море, неизвестни досега на археолозите и изследователите.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.