Кълбовидна мания

0
 

Сподели

Shares

Докато Европа е футбол и голяма част от населението на Стария континент е затаило дъх пред телевизионните екрани, един особен вид екстремен спорт продължава да трупа популярност, заради безграничните възможности, които предлага.

снимка: Яне Голев
снимка: Яне Голев

Това е фрийстайл футбол – съчетание от хип-хоп, сложни акробатики и трикове. Допирните точки с класическия му събрат не са много. Има обаче една незаменима част, без която и двата спорта не могат да съществуват – топката.

снимка: Яне Голев
снимка: Яне Голев

Футболистите още не бяха разиграли кълбото на Евро-терена, а топката на adidas попадна в ръцете, краката и върху главата на българския фрийстайлър Енис Тодоров.

снимка: Яне Голев
снимка: Яне Голев

„Има специални топки за фрийстайл, които са по-малки от футболните. Лично на мен, обаче, те не са ми удобни. Аз тренирам с футболна топка, с която се играят мачовете на Европейското първенство по футбол. Подходяща е за фрийстайл, защото е по издръжлива. Иначе предпочитам средно надута топка – нито мека, нито твърда“, разказа Eнис Тодоров след като изпробва коженото кълбо.

фрийстайл футбол
снимка: Яне Голев

Резултатът е запечатан на тези кадри, а триковете, които Енис направи, могат да бъдат запомнени или изброени само от вещи в играта. Топката се въртя около него в седнало положение, около краката му, летя над главата му и в сложни движения, напомнящи жонглиране…

снимка: Яне Голев
снимка: Яне Голев

Триковете от фрийстайла са вече толкова популярни, че ги изпълняват и футболни звезди като Неймар, Роналдо и Роналдиньо. Изобщо няма да се изненадаме скоро да видим топката adidas Euro’16 в техните крака, но със съвсем ново приложение.

снимка: Яне Голев
снимка: Яне Голев

ВИЖ ОЩЕ: Фрийстайл футбол – танц на въображението с топка

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.