Да оцениш играта на топка и въображение

0
 

Сподели

Shares

Как се оценява фрийстайл футболът?

Съдиите, освен за стила, следят и за три показателя.

Контрол на топката – дали фрийстайлърът има грешки, изпускания на топката;

Трудност на изпълнение – това са всички трикове, които са иновативни и трудни за изпълнение;

Музикалност – в тази категория се включва заиграването с публиката, правене на шоу и правене на трикове в ритъм с музиката.

Тодор Младенов
Тодор Младенов

Основните направления са:

Uppers – трикове с горната част на тялото, предимно с глава;

Sitdowns – трикове в седнало положение;

Ground moves – това са финтове, най-близки до футбола или по точно футзала;

AirMoves – технически най-трудната и съществена част, това са трикове с топка, които се изпълняват по време на жонглиране.

Тодор Младенов
Тодор Младенов

Всеки фрийстайлър се стреми да впечатли съдите, като се опитва да съчетае всички стилове и да показва иновативни трикове във всеки един от тях.

А основните трикове са:

Around the world – това е първият основен трик във фрийстайл футбола. Просто казано, кракът трябва да мине около топката преди да е паднала.

Hop the World и Crossover – популярни трикове, които футболни звезди като Неймар, Роналдо и Роналдиньо правят. „Винаги е приятно, когато футболна звезда пробва подобни неща, но фрийстайл футболът еволюира много бързо. Тези трикове вече са само основите, докато границите за това докъде може да стигне спортът с всяка една година растат“, споделя Тодор Младенов, фрийстайлър и съдия, който присъжда титлата на българския шампион Денис Димитров.

Touzani around the world – това е трик, които издига обикновеното жонглиране до съвсем ново ниво. Touzani се казва човекът, който изобретява този трик, и дава основите на развитие във фрийстайл футбола през 2004 година. Самият трик е комбинация от два основни – Around the world и Crossover.

Тодор Младенов
Тодор Младенов

МОТИВАЦИЯТА

„Мотивира ме свободата, просто вземам топката и изпробвам какви комбинации мога да направя. Чувствам се като композитор, създавам си своя мелодия, комбинация от ноти и трикове. Всяка една може да е уникална и невероятно красива. Другото, което ме мотивира, е преодоляването на собствените ми ограничения, винаги е хубаво след здрава тренировка да направиш нов трик“, казва Тодор Младенов.

Тодор Младенов
Тодор Младенов

РИСКОВЕТЕ

Както всички останали спортове, винаги има рискове, основните са контузии. „Често пъти, особено ако не се загрява добре, може да доведе до сериозни травми впоследствие. Когато тялото е изморено, но въпреки това е близко до правенето на нов трик, особено в турнири, трябва да се вземе решение дали да се рискува или да се запазят силите и контролът с по-лесни трикове“, препоръчва Младенов.

Тодор Младенов
Тодор Младенов

РАЗВИТИЕТО

В началото е просто хоби, но когато се превръща в спорт, идва и невероятната възможност участниците да се събират на турнири и да създават страхотни приятелства, спомня си Тодор Младенов. „Като семейство сме и често си ходим на гости да тренираме. За съжаление обаче, повечето пораснахме и трябва да печелим пари. Фрийсталърите по света си изкарват прехраната само с това, в България не е така. Липсата на участия и символичните хонорари за труда ни се отразяват демотивиращо. Повечето бяхме принудени да започнем работа и полека да оставим нашата страст на заден план. Все пак вярвам, че ако се даде шанс за изяви и развитие, можем да възродим този атрактивен спорт у нас“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.