Трикове в свободен стил

0
 

Сподели

Shares

Футболът в свободен стил е смесица между шоу и спорт. Състезателите изпълняват трикове с топката, като същевременно използват движения от играта и хип-хоп танците.

„За първи път се сблъсках с фрийстайла през 2010 година. Това, което ме запали по този спорт, е неговата красота, разнообразието от трикове и възможността за постоянно развитие“, споделя шампионът по фрийстайл футбол за България Денис Димитров.

Денис Димитров
Денис Димитров

Фрийстайл футболът „съчетава четири различни стила – трикове прав, седнал, с глава и на земя. Учи се буквално на улицата. Няма клубове, които да се занимават с този спорт. А източникът на трикове е YouTube. Там голяма част от фрийстайлърите споделят опита и напредъка си.

„За жалост у нас не се обръща внимание на спортове като този, той все още не е широко разпространен и любопитството на малките спортисти не е голямо“, добавя българският шампион.

„Малко са децата, които искат да се занимават с фрийстайл, но ние, които тренираме от години, се опитваме да им помагаме. Правим го основно чрез интернет, защото нямаме възможност да обикаляме из България и да провеждаме тренировки с тях“, казва Денис.

Денис Димитров
Денис Димитров

В края на май 2014 година в Пловдив се провежда RedBull Street Style квалификация за световното по фрийстайл. След победата на турнира Денис се класира за първенството в Салвадор, Бразилия, и получава шанса да представи България на него.

„Там се запознах с едни от най-добрите в спорта. Участниците бяха над 50 от повече от 45 страни. Покрай това преживяване натрупах много опит. За жалост, в България не се обръща внимание на спортове като този. За разлика от други страни, където ценят хората, които прославят държавите си и им се разкриват голям брой възможности след това, за мен последствия нямаше. Въпреки многото тренировки, повече от 5 години, и огромното желание да представя нашата малка страна, тя не направи нищо за мен. Останах си единствено със спомена за хората и преживяното там“, споделя българският шампион.

Денис Димитров
Денис Димитров

Може и да изглежда лесно като детска игра, но шампион се става с много постоянство и упоритост.

„Много пъти ми се е искало да се откажа, да прекъсна тренировката, но точно преодоляването на тези моменти ме направи по-силен“, разказва българският шампион.

Спортът се популяризира от всички фрийстайлъри, благодарение на клиповете, които правят и тренировките, провеждани на открито пред публика. Едни от най-известните фрийстайлъри в света са Андрю Хендерсън, Сеан Гарниер и Павел Скура, съдия на квалификацията в България.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.