Балкански пещерен сбор 2016

0
 

Сподели

Shares

Десетият балкански пещерен сбор предстои да се проведе в дните между 21-ви и 26-и юни.

Врачанската планина и районът около х. „Леденик” и едноименната пещера ще станат „терен” на юбилейното издание на сбора.

Балкански пещерен сбор 2016
Снимка: Българско пещерно дружество

Програмата на събитието включва редица интересни и предизвикателни събития, които да зарадват спелеолозите и любителите на пещерни приключения. По време на сбора ще бъдат организирани прониквания в емблематичните пещери Барките 8 и 14, Беляр, Змейова дупка, Резньовете и Леденика.

Освен това посетителите на сбора ще могат да разгледат културни и природни забележителности във врачанския край – манастирите „Успение Богородично“ край Черепиш и „Св.Иван Рилски (Пусти) край Враца.

В програмата са включени още:

– Посещение на Регионалния исторически музей във Враца;
– Участие във фолклорния фестивал „Северняшка сватба”;
– Откриване на две изложби, представящи най-добрите творби от фотоконкурса „Пещерите и ние”;
– 12 презентации в три вечери, представени от гости от седем страни и български участници;
– 2 уъркшопа;
– Програма за картиране на пещери от полски участници;

Спелеология
Пещерняци в пещерата Hang Son Doong във Виетнам / Снимка: National Geographic

160 пещерняци от 15 държави в Европа и света са заявили участието си на Балканския пещерен сбор. Гостите ще бъдат от България, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Иран, Македония, Молдова, Полша, Пуерто Рико, Румъния, Турция, Словения, Сърбия, Украйна и САЩ.

Генералната асамблея на Балканския спелеоложки съюз също ще се проведе по време на сбора, в предпоследния му ден.

Ако искате да станете част от юбилейния сбор, можете да се регистрирате като попълните формата в официалния сайт на събитието тук.

Спелеология
Снимка: usa.chinadaily

Всеки официално регистриран участник може да къмпингува на отреденото за това място, да ползва осигурените химически тоалетни, водоноска с вода за миене, както и да посещава предвидените в програмата презентации и уоркшопи.

Заплатилите таксата за участие – 25 лева, ще получат гидовник, алманах „Спелеология на Балканите и Балкански пещерни сборове”, плакат на сбора, бадж, стикер, сертификат (диплом за участие), юбилейна фланелка. Освен това те ще могат да участват в организираните прониквания в пещерите и пропастите, включени в програмата, да се включат в предвидените екскурзии, да ползват безплатно посещение на пещерата „Леденика“ и на Регионалния исторически музей във Враца, както и да участват в прощалното парти.

Балкански пещерен сбор 2016
Снимка: Българско пещерно дружество

Информацията за сбора е предоставена от Българско пещерно дружество.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.