Памук vs. Синтетика

0
 

Сподели

Shares

Опитвали ли сте се някога да тренирате с памучна тениска?

Какъвто и да е отговорът, трябва да имате предвид, че има случаи, в които памукът не е най-добрия избор при интензивно натоварване, въпреки някои от известните му преимущества.

Каква материя да изберем за тренировки тогава?

Представяме ви бърз преглед на предимствата и недостатъците на памука и синтетиката. Оставяме избора на вас!

Dynafit
Снимка: Dynafit

Синтетичната нишка е поредната технологична еволюция, която прави живота ни много по-лесен. Разбира се, памукът има своите предимства, но при определени случаи.

Що се отнася до спорт в горещи дни, основен фактор, определящ качеството на даден продукт е дишаемостта на материята.

Тя се измерва, като се изчисли колко кубични фута въздух минават през плата за една минута. Измерва се в CFM (cubic feet per minute). Найлонова торбичка за боклук им дишаемост равна на 0 cfm, 100% памучна тениска, като SALEWA FREA MONKEY CO, има дишаемост от 30 cfm, докато синтетичната материя, подобна на DYNAFIT TRAVERSE, стартира от 150 cfm.

Памук vs. Синтетика
Тениски SALEWA FREA MONKEY CO и DYNAFIT TRAVERSE

Важно е да помним, че тялото трябва да се поти, за да регулира температурата си, без да прегрява. В този смисъл, памукът като естествена материя е много хидроскопичен. Той задържа влагата отделена от тялото, но по този начин губи всякакви свойства. От друга страна, синтетиката спомага за изпаряването на влагата, вместо за нейното задържане.

Друг основен фактор за повечето атлети е тежестта. Повечето хора носят екипировка (например маратонки SALEWA LITE TRAIN + тениска SALEWA DREIZIN + к. панталон DYNAFIT XTRAIL), която е по-лека от бутилка минерална вода (1,5 л). Затова не би било хубаво тениската самостоятелно да достигне 70% от това тегло, нали?

Памук vs. Синтетика
Маратонки SALEWA LITE TRAIN + тениска SALEWA DREIZIN + к. панталон DYNAFIT XTRAIL

Стандартна памучна тениска, като DYNAFIT FIRST TRACK, тежи 200 гр, докато същият еквивалент синтетична – SALEWA PUEZ MOUNTAIN, тежи по-малко от 90 гр. Тази разлика се задълбочава, тъй като мократа памучна тениска може да удвои теглото си, докато синтетичната би увеличила своето само с около 15-20%.

Синтетичната нишка е направена да отвежда влагата далеч от тялото на по-голяма повърхност, откъдето се изпарява по-бързо. Вярвате или не – синтетичната тениска би запазила тялото ни по-хладно, отколкото би било, ако не носим никаква. Въпреки това, памукът си остава една от най-комфортните материи на допир с тялото и това е факт, който не бихме подценили!

Памук vs. Синтетика
Тениски DYNAFIT FIRST TRACK и SALEWA PUEZ MOUNTAIN

След всичко, взето под внимание, сигурно се питате защо тогава някои би си купил или произвел памучна тениска или материя? Отново лесен отговор: защото е по-евтино. Качествена памучна тениска, от класа на SALEWA FREA EAGLE струва около 70 лв., докато синтетичен еквивалент, като DYNAFIT TRAIL 2, надхвърля 100 лв. Друг недостатък на синтетиката е задържането на неприятен мирис. За съжаление, това не може да се отстрани с обикновен перилен препарат и е необходимо използването на специализиран такъв.

Памук vs. Синтетика
Тениски DYNAFIT TRAIL 2 и SALEWA FREA EAGLE

Всички изброени продукти, както и много други предложения за активно време и спорт на открито, ще намерите в магазин Adventure Shop в София на бул. “Черни връх” 84, както и онлайн на adventure-shop.bg.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.