Тренировъчен ден

0
 

Сподели

Shares

Зад всеки успешен мъж стои жена, а зад всеки успешен състезател стои добър треньор. Ролята му е още по-незаменима, когато става дума за деца. Тогава той е не просто треньор, а учител, понякога дори влиза в ролята на родител. През последните години спортните ни катерачи в детско-юношеска възраст ни радват със сериозни постижения и купища медали от силни международни състезания. Малко се говори обаче за хората, научили ги на всичко, което умеят в спорта. Затова сега представяме именно тях. Запознайте се с треньорите Петя Гърбова, Калин Гърбов и Антони Митев от спортния клуб на Boulderland – „42“, с председателя на клуб „Алтиус“ Васил Киров и със Станимир Желязков и Ивайло Радков – Фазата от клуба при НСА.

Ивайло Радков - Фазата, Станимир Желязков
Ивайло Радков – Фазата (вляво) и Станимир Желязков. Снимка: Яне Голев

Те са на различна възраст, с разнообразен опит и умения, но това, което ги обединява е, че при всеки от тях личи огромната любов към децата и желанието те наистина да се развият като добри катерачи и хора.

Петя, Калин и Антони от Boulderland са много сплотен и организиран отбор, в който всеки си знае ролята, но и това, че ключът към успеха е екипната работа. За тях тренирането на деца е „win-win“ ситуация, в която печелят и децата, и самите те. Водещата им цел не са резултатите, но това не пречи на техните възпитаници, сред които се открояват Йоана Христанова, Магдалена Симеонова и Николай Ангелов, вече да постигат сериозни успехи у нас и в най-престижните състезания в Европа.

Калин Гърбов, Петя Гърбова, Антони Митев
Отляво-надясно: Антони Митев, Петя Гърбова, Калин Гърбов. Снимка: Яне Голев

Васил Киров е истинска легенда на българското спортно катерене, а сега предава опита си на своите наследници в клуба „Алтиус“. И явно добре го прави, защото неговият състезател Петър Иванов вече стана европейски шампион и носител на европейската купа на боулдър във възрастовата група 14-15 години, а по неговите стъпки вече са тръгнали и малката шампионка Петра Барова, както и синът на Васил Слав Киров. Според треньора те тепърва ще ни радват с много успехи, ако с тях се работи правилно и бъдат запазени мотивацията и интересът им. Но най-важното, на което Васил иска да ги научи, е да обичат това, което правят.

Васил Киров
Снимка: Яне Голев

Станимир Желязков – Стамбата е един от най-големите ентусиасти в спортното ни катерене. Има огромна заслуга за самото съществуване на клуба към НСА и лично участва в построяването на неговата катерачна стена. Мечтата му е децата да приемат катеренето като спорт за цял живот и да се развиват както като добри състезатели, така и като силни катерачи на скали. Поне засега изглежда, че пътят е правилен, защото деца като Дея Владимирова и Мартина Бангеева жънат успехи по катерачните фестивали, а Димитър Русев и Ина Ангелова вече могат да се похвалят с преодоляни маршрути от много висока категория на скали.

Станимир Желязков
Станимир Желязков. Снимка: Яне Голев

За тези постижения много важна роля има и още един треньор в клуба към НСА – Ивайло Радков – Фазата. Как съвместява собствената си катерачна кариера със заниманията с деца само той си знае, но най-голямата му награда е да види как очите им светят от радост след поредната тренировка. Според него именно тук е тънкият момент за един треньор – да накара децата да усещат катеренето като игра, забавление и да им покаже, че трудът може да им носи удоволствие. Той не открива топлата вода с твърдението, че трудолюбивите деца остават по-дълго в спорта от тези, които разчитат само на талант. Опитва се да научи всички обаче, че нищо не губиш, ако пробваш, а най-важното е да си вярваш.

Фазата, катерене
Ивайло Радков-Фазата. Снимка: Яне Голев

Това май не важи само за малките катерачи, а и за всеки, тръгнал да прави нещо голямо, независимо в коя сфера. Когато става дума за катерене, и ние вярваме, че с подобни треньори спорта го чакат много добри дни.

Статията „Тренировъчен ден“ в пълния й вариант ще намерите в брой ЛЯТО 2016 на Списанието. Ако сте го пропуснали, от тук може да го поръчате на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

фотограф: Мартин Раднев
фотограф: Мартин Раднев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.