Кънки, ролери, блейдове – имената са много, но историята – една

3
 

Сподели

Shares

Годината е 1760, изобретателят – Жан-Жозеф Мерлин, първият, чието име е записано в историята като създател на примитивен модел ролери с метални колелца. През следващите двеста години кънките преминават през много подобрения – като изобретяването на полиуретановите колелца, например. Спори се, че следващата голяма крачка в развитието на ролерите е направена през 50-те години на миналия век, когато сърфисти решават да махнат колелцата от кънките и да ги сложат на парче дърво, създавайки случайно скейтборда.

Илиян Памуков photo by Тихомир Рачев

Като нов спорт и хоби агресивното каране на кънки придобива най-голяма популярност в Щатите. През 1991 г. Крис Едуардс прави front side rail grind, който е заснет за пръв път. Снимането на клипчета е начинът, по който спортът се разпространява най-бързо и натрупва голям брой фенове. През 90-те MTV Sports имат и специални предавания само за кънки, което води до масовото популяризиране на спорта.

Людмил Дачев photo by Тихомир Рачев

През 1994-та National Inline Skate Series оргaнизират първото официално състезание, излъчено по ESPN. Състезанието преминава толкова успешно, че създателите на X-games решават да съчетаят кънки, БМХ и скейтборд в едно голямо събитие. Стартовата година за X-games е 1995-та. Кънките набират скорост и броят хора, каращи ролери, далеч надхвърля този на скейтъри и хиксъри, което от своя страна не се харесва на скейтборд индустрията и ролерите биват широко дискредитирани. През 2005-та година X-games отхвърлят кънките като екстремен спорт и ролерите отпадат от състезанието. Инвестициите се изтеглят от спорта и той става underground.

Към момента компаниите за кънки са собственост на кънкьори, а идеята се поддържа и развива изцяло на улицата. Има все още ядра от хора – пионери на спорта, които го поддържат със същата страст, както в началото, но приемствеността става само по естествен път – малките наблюдават по-големите как карат и се запалват, без медии, без звезди.

Сцената в България се развива на база видяното по X-games, допреди това хората карат двуредки. И тъй като в България няма изградени паркове, кънкьорите от началото на 90-те започват да си правят импровизирани уреди. Едни от първите имена, започнали да карат по-агресивно и да копират видяното по телевизията, са двамата рампаджии Иван Русев – Арни и Кирил Траянов, и двамата софиянци. Любовта им към кънките е все още жива и поколения кънкьори се учат от тях.

Николай Найденов photo by Камен Зафиров

Първото състезание в България се провежда в Стара Загора през 98-ма година. В същото време в САЩ се провежда първото „True street competition” – състезание на улиците, извън скейтпарковете. Този формат набира бързо популярност и в милата ни родина започва да се обсъжда провеждането на такова. Това става факт през 2002 г. софийските кънкьори се събират около идеята за провеждане на състезание на улицата, като мълвата се разпространява доста бързо за стандартите ни, а мероприятието завършва с пълен успех и двама победители – Емо и Никола.

Идват и златните години на агресив кънките в България. Един от организаторите на първото true street competition – Марко Джара, основава „Дизастър”, асоциацията, която обедини всички кънкьори в страната. Оттогава клубът стои зад всяко едно състезание, а календарът е препълнен със събития. Едни от най-значимите са балканските стрийт състезания с гости от Русия, Сърбия, Румъния, Македония, Гърция и квалификациите за европейското стрийт състезание с участници от цяла Европа.

Не след дълго на бял свят се появяват и първите български скейт филми. Първенец е „BG-1“., отразяващ състезанието в Стара Загора през 98-ма. Но първият по-качествен филм е „D4A” на Людмил Дачев. Заедно с качеството на видеопродукцията се подобрява и стилът на нашите кънкьори. Появяват се професионални състезатели, участвали и печелили множество международни състезания. Появяват се и специализирани магазини, откъдето може да си набавиш всичко необходимо – стоки и безценни съвети. Интернет е достъпен за всички и 24/7 можеш да почерпиш капчица вдъхновение.

Материалът е подготвен със съдействието на Vertigo Изток

Български информационни портали:
www.rollerbg.com
www.team-disaster.com

Международни такива:
www.be-mag.com
www.rollernews.com

Магазини:
София и страната:
www.vertigo-skates.com
Варна: www.vertigo-iztok.com

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. Благодарим на ЙОВКА ДИМИТРОВА която се справи със задачата за минимално време, като отдели от скъпоценната си почивка да се занимава с нас !!! А аз забравих да напиша въобще кой е писал статията …………..

  2. И ние от списанието благодарим на ЙОВКА ДИМИТРОВА, за хубавия текст. Кредита на сайта е вече е коригиран.

  3. страхотна статия! един много добър филм за историята на aggressive-а като цяло е „Barely Dead [Inline]“ ;)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.