Боян Петров на метри от връх Макалу

0
 

Сподели

Shares

След като Боян Петров успя да изкачи считания за най-смъртоносен от всички осемхилядници връх – Анапурна, алпинистът се отправи към следващата си цел по пътя към осъществяване на проекта „Българин към 14х8000” – Макалу (8485 м).

Боян Петров и Анапурна

„Българин към 14х8000” е наименованието на настоящата цел на Боян Петров да изкачи всичките 14 върха, с височина над 8000 метра. До момента алпинистът е покорил шест върха и е българинът, успял да достигне върховете на най-много от земните първенци. Първият връх над 8000 метра, който Боян изкачва е Гашербрум I. Следват Канчендзьонга, Броуд пик, К2, Манаслу и Анапурна.

Боян Петров достигна до базовия лагер на връх Макалу. След това се отправил към върха още с първата група алпинисти, „въпреки че нямал време да опознае добре обстановката и останалите участници“, пише „Дневник”. Непознаването на маршрута обаче забавило Петров и се наложило алпинистът да се върне обратно, когато бил едва на 150 метра от върха.

Боян Петров
Боян Петров

В момента Боян се подготвя за втори опит за покоряване на Макалу. Пожелаваме му успех и вярваме, че ще успее да осъществи всичките си цели.

С какви предизвикателства алпинистът вече успя да се справи, четете тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.