Щастието е пълно, само когато е споделено

2
 

Сподели

Shares


Каква е първата ви асоциация с думата совалка? Най-вероятно открития космос и единствения начин човек да достигне до пространства отвъд неговите възможности. Совалката, за която става дума тук, носи подобен смисъл и функционалност. Само че предназначението й е да отведе човек на места, които за повечето от нас не представляват никаква трудност и предизвикателство. За някои от нас обаче достигането до тях е също толкова непосилно изживяване, като полета в космоса. Става дума за младите хора с физически увреждания, за които всяко едно излизане извън дома, да не говорим за планински преходи и разходки на открито, е истинско предизвикателство, граничещо с невъзможността. Във възраст, в която те трябва да изживяват нови и непознати тръпки, да се срещат и комуникират с връстници, да обменят опит и придобиват нови умения, те са предопределени да прекарват времето си между четири стени, обгрижвани от най-близките си, без социални контакти и незабравими изживявания. Именно този фактор – проблемът със социалната изолация, се заемат да променят младежите от фондация ЗАЕДНО с проекта си за солидарен туризъм „Щастието е пълно, когато е споделено“. Когато преди време доброволец на организацията във Франция вижда изобретението, наречено совалка, веднага се решава иновацията да бъде внесена и на родна почва, за да се даде шанс на хората с увреждания да излязат навън, да споделят позитивите на времето сред природата с приятели и да видят света от височина, по-голяма от 1.5 м – височината на инвалидната количка. Оказва се обаче, че цената на подобна совалка е непосилно висока – 2800 евро, което изправя организацията пред проблем. За щастие, с помощта на един от членовете – инженер-технолог, и с конструктивните съвети на приятели, съмишленици и непознати, запознали се с идеята по интернет, успяват да проектират и изработят совалка на цена 1/3 от тази на оригиналната такава. В процес на изработка и втора совалка, към която ще бъдат приложени и допълнителни подобрения за зимно придвижване и повече комфорт и безопасност на участника. Благодарение на совалката и доброволните усилия на екипа, вече са осъществени няколко акции, в които младите хора с увреждания да получат шанса да излязат навън и изживеят пълноценно разходка в планината, споделена с приятели.

Следващата планирана акция е за 14 и 15 август, когато Ваня, независимо от своята инвалидна количка, ще осъществи мечтата си да види Рилските езера. Всеки от вас би могъл да стане съпричастен към акцията и проекта – независимо дали като доброволец, участник, организатор на събитие или дарител на средства, защото инициативата е изключително на доброволни начала и организаторите от ЗАЕДНО правят всичко възможно, за да могат да подсигурят най-малкото пътя на участниците и провизии за прехода.

Повече инфо за проекта може да намерите на сайта му, това е пък официалния фейсбук ивент за акцията на 14 и 15-ти август.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Огромна благодарност на Диана за прекрасната статия. Сайтовете, на които можете да видите снимки и инфо за акциите: http://www.za-sofia.com,www.happy.zaedno.net.
    Очакваме Ви на Рилските езера на 14 и 15 август. Инфо за акцията може да следите тук: http://www.facebook.com/home.php?ref=home#!/event.php?eid=133465930021777&ref=mf

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.