Боян Петров За Пирин

0
 

Сподели

Shares

42 000 хектара вековни гори, удивителни мраморни върхове, изумрудени езера, мъхави еделвайси и бистри реки изграждат територията на Национален парк „Пирин”. Включен в Световното природно наследство на ЮНЕСКО, Националният парк е дом на редица защитени, застрашени и уникални животински видове и растения, много от които растат единствено в Пирин и никъде другаде по света.

Пирин, Валявишко езеро

Дни след като Боян Петров изкачи високия 8091 м Анапурна, алпинистът изпрати видео послание в защита на НП „Пирин” и българските природозащитници. В него Боян Петров изказва притесненията си, че в последните години, в които се изготвя новият план за управление на Парка, съдбата му като уникално природно богатство е застрашена.

Боян Петров
Снимка: ЗаДаОстанеПРИРОДА

Видеото е изпратено от базовия лагер на Анапурна, който се намира в Национален парк „Анапурна” в Непал, който, по думите на Боян Петров, „никой никога не си е помислял да намалява”. За разлика, в България опитите законово да се улесни застрояването на все по-голяма територия от Националния парк продължават.

Алпинистът Боян Петров говори за Пирин… – ЗаДаОстанеПРИРОДА – www.forthenature.org | Facebook

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.