Принципи на многослойното обличане

0
 

Сподели

Shares

С по-топлите дни прекарваме все повече време на открито и в планината. Но за да изживеем пълноценно времето си, важно е нищо да не попречи на преживяването ни. Независимо дали сте излезли на няколкодневен трекинг или бягане по планинските пътеки, едно е сигурно – през пролетта и ранните летни месеци в никакъв случай не трябва да пренебрегвате облеклото. В този сезон времето е най-неустойчиво, сменя се в рамките на минути и често няма нищо общо между това, което е в града и онова, което е на няколкостотин метра надморска височина.

SALEWA

За да сте винаги подготвени, без значение на приумиците на климата, подберете облеклото си така, че да може да разчитате на него във всеки един случай, било то слънце и горещи температури или внезапно изсипал се дъжд и рязко застудяване. Изборът на дрехи, който ще направите, е от основно значение за начина, по който се представяте в предпочитания от вас спорт или активна дейност, и може само да подобри преживяването ви.

ADVENTURE SHOP

ЗАПОЧНЕТЕ ОТГОРЕ НАДОЛУ

В топлите месеци има две причини да не забравяте шапката вкъщи – тя ще предпази очите ви от слънцето, ще спре стичането на пот по лицето ви, а в случай на дъжд, ще ви осигури повече комфорт срещу капките. Изберете модел с козирка, който е лек и от дишаща материя, така че главата ви да не се запотява допълнително.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ: шапка DYNAFIT REACT VISOR с мека козирка или шапка SALEWA PUEZ BRIMMED с периферия, вложки от меш за вентилация и UV защита.

Шапка DYNAFIT REACT VISOR и SALEWA PUEZ BRIMMED
Шапка DYNAFIT REACT VISOR и SALEWA PUEZ BRIMMED

ЗАБРАВЕТЕ ЗА ПАМУКА

Когато се движите, се потите. Факт. За целта памукът е сред най-неподходящите материи, които може да изберете за активното време навън – любимата ви тениска може и да е мека и удобна, но памукът е тежък, задържа вода и скоро, след като сте тръгнали по пътеките, ще се чудите какво да правите с тази мокра тениска. Заложете на дишащи бързосъхнещи материи, които са леки и ще задържат влагата далече от тялото ви, това ще спомогне за регулирането на температурата, така че да избегнете прегряването и рязкото изстиване.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ: бързосъхнещата тениска SALEWA AGNER PTC M, с ергономичен дизайн и плоски шевове за максимален комфорт; или леката и ергономична тениска DYNAFIT TRAIL 2, подходяща за планинско бягане, която е налична и с дълъг ръкав.

Тениска SALEWA AGNER PTC M; тениска DYNAFIT TRAIL 2 с дълъг и с къс ръкав
Тениска SALEWA AGNER PTC M; тениска DYNAFIT TRAIL 2 с дълъг и с къс ръкав

СЪОБРАЗЕТЕ СЛОЕВЕТЕ С ТЕМПЕРАТУРАТА

В зависимост от времето и градуса на температурата, следващите слоеве от облеклото могат да варират като вид и брой, но принципът отново остава същият – памукът се избягва на всяка цена, търсят се дишащи, леки и влагоотблъскващи материи. В никакъв случай не прекалявайте с обличането – не забравяйте, че температурата на тялото преди да започнете движение и след активно натоварване ще е различна. За да избегнете прегряване и впоследствие изстиване, по-добре е в началото да ви е леко хладно, отколкото да ви е горещо.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ: мек, топъл и комфортен полар SALEWA PUEZ GRID PL W FZ и яке SALEWA BALEST DRY M, съчетаващо естествени и изкуствени влакна за най-доброто от двата свята.

Полар SALEWA PUEZ GRID PL W FZ; яке SALEWA BALEST DRY M
Полар SALEWA PUEZ GRID PL W FZ; яке SALEWA BALEST DRY M

ЗАЩИТЕТЕ СЕ ОТ ПРИУМИЦИТЕ НА ВРЕМЕТО

Единственото, с което трябва да се съобразявате, сте вие, вашите умения и способности. А ако нещо ви пречи, то не трябва да е честите смени в настроението на природата. За пролетните месеци и ранното лято е добре да добавите и слой, който да е вятъро- и водоустойчив, така си гарантирате защита в случай на рязко разваляне на времето, придружено от вятър и дъжд. Характерно за този слой от облеклото е, че обемът и теглото са минимални, така че няма да усетите допълнителна тежест. Но определено ще оцените удобството, когато изневиделица завали.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ: софтшел яке SALEWA PUEZ TULLEN DST W – перфектно съчетание от визия и удобство; лекото и комфортно водонепромокаемо и вятъроустойчиво яке SALEWA PUEZ PTX 2.5L. W, което ще ви е полезно за всички занимания в мокро и ветровито време; яке DYNAFIT TRAIL MEN – най-лекото, компресиращо се, вятъроустойчиво и дишащо Durastrech яке, идеално за активни хора; яке SALEWA PEDROC HYBRID 2 DST/PTX W, съчетаващо гъвкав Durastrech с водоустойчив Powertex, гарантиращо перфектна температура на тялото при всякави натоварвания; или яке SALEWA AGNER PTX 2,5L M, подходящо за алпийски занимания.

Софтшел яке SALEWA PUEZ TULLEN DST W; яке SALEWA PUEZ PTX 2.5L. W; яке DYNAFIT TRAIL MEN; яке SALEWA PEDROC HYBRID 2 DST/PTX W; яке SALEWA AGNER PTX 2,5L M
Софтшел яке SALEWA PUEZ TULLEN DST W; яке SALEWA PUEZ PTX 2.5L. W; яке DYNAFIT TRAIL MEN; яке SALEWA PEDROC HYBRID 2 DST/PTX W; яке SALEWA AGNER PTX 2,5L M

КРАКАТА СЪЩО СА ВАЖНИ

Дрехите, които избирате за областта под кръста, са точно толкова важни, колкото и тези за горната част от тялото – краката също се потят, тъй като са по-активните крайници, които изнасят голяма част от натоварването по време на спорт. Изберете панталон, който ще ви осигури необходимата свобода на движение, като същевременно отново следвате принципите от по-горе – никакви памучни материи, за сметка на водоустойчиви, дишащи и леки материи, и за предпочитане – еластични, за повече комфорт при движение.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ: лек и еластичен панталон DYNAFIT TRAVERSE DST W, подходящ за всякакви дейности в планината; панталон DYNAFIT XTRAIL DST W, подходящ за планинско бягане или просто разходка; водоустойчивият дишащ трислоен панталон DYNAFIT Transalper 3L, който е незаменим в мокри условия; удобният и еластичен 2 в 1 панталон SALEWA PUEZ DST 2/1 M, подходящ за трекинг, хайкинг, пътувания и екскурзии; или панталон SALEWA PUEZ PTX 2.5L U, който гарантирано ще ви предпази от неблагоприятните атмосферни условия.

Панталон DYNAFIT TRAVERSE DST W; панталон DYNAFIT XTRAIL DST W; трислоен панталон DYNAFIT Transalper 3L; 2 в 1 панталон SALEWA PUEZ DST 2/1 M; панталон SALEWA PUEZ PTX 2.5L U
Панталон DYNAFIT TRAVERSE DST W; панталон DYNAFIT XTRAIL DST W; трислоен панталон DYNAFIT Transalper 3L; 2 в 1 панталон SALEWA PUEZ DST 2/1 M; панталон SALEWA PUEZ PTX 2.5L U

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ И СТЪПАЛАТА

Последното, което искате, са студени и потни крака или досадни пришки и мазоли. За целта, с риск да се повторим – никакъв памук! Заложете на синтетична материя, смес с вълна или чиста вълна. Освен това обърнете внимание на това чорапите да прилягат плътно към стъпалата, за да избегнете триене с обувките и протъркване на кожата.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ: бързоизпаряващите чорапи SALEWA LITE TRAINING, със система, подкрепяща глезена, оптимална вентилация и удебеление за защита на ахилесовото сухожилие; или чорапи SALEWA TRAVEL WARM MERINO, с висок процент на мериносова вълна за допълнителна топлина и уют, и полипропиленови удебеления по пръстите и петите, увеличаващи дишаемостта и спомагащи за бързото изсъхване и по-ниския риск от появата на мехури.

Чорапи SALEWA LITE TRAINING; чорапи SALEWA TRAVEL WARM MERINO
Чорапи SALEWA LITE TRAINING; чорапи SALEWA TRAVEL WARM MERINO

ЗАЩИТЕТЕ И РЪЦЕТЕ

Може и да мислите, че мястото на ръкавиците е в гардероба при зимната екипировка, но истината е, че дори в по-топлите месеци един чифт може да ви бъде от полза в планината. Освен очевидната им функция – да държат топло на ръцете, ръкавиците могат да са ви от полза и в много други случаи. Като например да подобрят захвата ви при преодоляване на препятствия в планината, или да предпазят ръцете от наранявания при контакт със скали, храсти и дървета. Изберете такива ръкавици, които добре прилягат към ръката и са изработени от тънка, мека, дишаща и изпаряваща материя за максимален комфорт.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ: ръкавици SALEWA MAIPO 2.0 PL, гарантиращи удобство и топлина.

Ръкавици SALEWA MAIPO 2.0 PL
Ръкавици SALEWA MAIPO 2.0 PL

Всички изброени продукти, както и много други предложения за активно време и спорт на открито, ще намерите в магазин Adventure Shop в София на бул. „Черни връх“ 84, както и онлайн на adventure-shop.bg.

ADVENTURE SHOP

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.