Какво спортува „Третия свят“?

0
 

Сподели

Shares

Въпреки финансовата и социална бариера на страните от Третия свят, спортът е този, който ги приобщава наравно с развитите държави по света. Без изненада, най-популярен и в Третия свят е футболът. На второ място е бягането. Следват го по спортовете популярност крикет, борба, баскетбол, волейбол, ръгби и т.н.
Ето и какви спортове практикуват „не по света“, а само „у тях“ някои от най-неиндустриализираните народи:

Сенегал, Африка
Laamb

Какво спортува "Третия свят"?
Снимка: griotmag

Спортът силно наподобява „традиционния“ кеч. Позволяват се ударите с ръце, екипировката е оскъдна. Преди всеки мач „Фалшив лъв“ (мъж, облечен като лъв) демонстрира церемониален танц.

Бурунди, Африка
Gusimba Ikibariko

Какво спортува "Третия свят"?
Снимка: dailymail.co.uk

Спортът е предназначен предимно за дами. Състои се от скок със топка и улавяне от въздуха на „летящи“ камъни.

Етиопия, Африка
Gena Chewata

Какво спортува "Третия свят"?
Снимка: wvmagazine

Този спорт силно наподобява хокей на трева, но в доста по-агресивна форма, за това и се практикува само от мъже. Целта е довлачване на топката във вратата на противниковия отбор. Наградата на победителите е… хляб.

Мизорам, Индия
INSUKNAWR (Rod-Pushing Sport)

Какво спортува "Третия свят"?
Снимка: wikipedia

За този спорт са нужни прът и начертан кръг, който е граница на полето. Участват двама играчи, като целта им е да отблъснат противника извън очертанията. Няма ограничение във времето, играе се докато единият от двамата отпадне.

Хириана, Индия
Kho-kho

Какво спортува "Третия свят"?
Снимка: indiatimes

Отборите са два, всеки от по девет играча. Правилата са много прости: избегни докосване от противника. Целта съответно е да докоснеш възможно най-много играчи от противоположния отбор. Подредени в 2 редици, по 3-ма от всеки отбор започват гоненко-сграбчването.

Полинезия – Маохи
Полинезийско хвърляне на копие

Какво спортува "Третия свят"?
Снимка: thetahititraveler

За този традиционен вид на хвърлянето на копие е нужна мишена – кокосов орех, разделен хоризонтално на пет равни части, всяка с различен брой точки. Всеки разполага с 10 копия (клони от гъвкаво дърво) и 7 минути за изява.

Чианг Май, Тайланд
Tujlub

Какво спортува "Третия свят"?
Снимка: davidcolemanphoto

За практикуването на спорта се използват дървени пумпали намотани с канап за дървени пръчки. Докато един пумпал се върти, друг играч се опитва да го удари със своя. Ако пропусне отпада, ако уцели побеждава този, чийто пумпал се върти най-дълго.

Паданг, Индонезия
Pacu Jawi

Какво спортува "Третия свят"?
Снимка: dularif

Буквално означава Надбягване с крави/бикове. На всеки състезател се падат по две чифтокопитни. Теренът задължително е кален и хлъзгав. На „ездачите“ се позволява „турбо-режим“ активиращ се със здраво захапване на опашката на животното. Основната цел е демонстрация на силата на добитъка пред евентуални купувачи.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.