Видове GPS приемници

0
 

Сподели

Shares
GPS
Снимка: JEFFREY FRIEDL

Сигурно има много класификации на GPS приемниците, но условно ще ги разделим на три групи според точността и областта на приложение, като тези два параметъра се отразяват много чувствително и на цената на приемниците.

GPS

GPS приемници с висока точност

Това са най-прецизните и най-скъпите приемници. Цената на един комплект (минимум два приемника, поставки за антените, компютърен модул, софтуер и други) е от порядъка на 50 000-100 000 долара. Точността, с която определят местоположението на точките е от порядъка на няколко милиметра. Тези приемници се използват предимно от инженерите маркшайдери, геодезисти и други специалисти, работещи в подобни сфери.

GPS

Професионални GPS приемници

Приемници, използвани предимно в GIS системите. Тяхната точност е от порядъка на 0.3-0.6 метра. Цената им варира в границите на 2000-5000 долара. Тези приемници имат възможност да приемат и обработват диференциални поправки (DGPS) от наземни станции за повишаване на точността. Размерите им са по-големи от туристическите, но значително по малки от високо-точните приемници. Използват се от геодезисти, геолози, биолози, аварийни групи и много други специалисти, на които е необходима точност при определяне координатите на точка 0.3-0.6 метра.

GPSGPS

Туристически GPS приемници

Това са най-разпространените и с най-ниска точност приемници, които се използват за навигация от все повече хора. Точността на туристическите приемници варира в границите на 1.5 – 25.0 метра, като цените са от порядъка от 120 долара за евтините модели без картографски възможности до 900 долара за стационарните автомобилни модели с възможност за работа с карти.

GPS

ВИЖ ОЩЕ: Космическа ориентация – какво трябва да знаем за GPS

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.