КОСМИЧЕСКА ОРИЕНТАЦИЯ: Какво трябва да се знае за GPS

1
 

Сподели

Shares

Когато се запитаме как възниква GPS системата, няма как да не поговорим за космоса. Идеята за създаване на спътникова радионавигационна система се ражда още в края на 50-те години на 20 в., когато е изстрелян и първият изкуствен спътник от СССР. Тогава група американски учени, водени от Ричард Кершнер, наблюдавали сигналите излъчени от Спутник и открили, че поради ефекта на Доплер, честотата на излъчения сигнал е по-висока при приближаване на спътника и по-ниска при отдалечаване. Те открили, че ако знаят точната си позиция на Земята, могат да намерят положението на спътника и обратното, ако знаят положението на спътника, могат да открият тяхната собствена позиция.

satellite

До реализирането на тази идея обаче минали около 20 години. Първият тестов спътник е изведен в орбита на 14 юли 1974 г., а на 22 февруари 1978 г. е изстрелян и първият операционен спътник от бъдещата система. В периода между 1978 и 1980 г. броят на спътниците достига 6. Последният от 24-те спътника, необходими за пълно покритие на земното кълбо е изведен в орбита в края на 1993 г. и системата е преминала пълна готовност на 17 януари 1994 г.

Може би много от нас знаят, че първоначално GPS СИСТЕМАТА е била планирана като военен проект. През 1983 г., поради навигационна грешка южнокорейски граждански самолет с 269 души на борда навлиза в съветското въздушно пространство и е свален от руски изтребител. Предвид трагедията, която е можело да бъде избегната, президентът на САЩ разрешава използването на системата и за граждански цели.

GPS

В момента съществува голямо разнообразие от GPS-приемници, които се различават по точност, форма, приложение, цена и т.н. GPS-приемници се използват главно за навигация в пътния, морския и авиационния транспорт, в селското стопанство, за точно определяне на времето и синхронизация в някои области на индустрията, както и са неизменна част от екипировката на тези, които практикуват екстремни спортове. Модели на сравнително евтини приемници, които се съчетават с компютри, PDA или други устройства могат да бъдат използвани за навигация на автомобили, при спортни състезания, планински преходи и дори за водачи на слепи хора.

GPS
Снимка: JEFFREY FRIEDL

На много места, където няма развита опорна мрежа от точки GPS е незаменим помощник. Географи, геолози, лесничеи и биолози използват системата за идентифициране местоположението на различни обекти. Поради високата точност на „истинските“ (както ние ги наричаме) GPS приемници, те могат да се използват и за следене на деформациите на различни съоръжения, като язовирни стени. Във всяка една област, където е необходимо определяне точното местоположение на обекти върху земната повърхност, GPS играе ключова роля. Навигационните възможности на системата оказват неоценима помощ при търсене и спасяване на изпаднали в беда хора, при ежедневната работа на полицията, пожарната, лекарските екипи за спешна медицинска помощ, летателните апарати, корабите, автомобилите, туристите и много други.

Основното неразбиране при използването на всички видове GPS приемници се крие в заблудата, че на някого нещо трябва да се плаща за използването на системата. Има фирми в България, които осигуряват защита на автомобили или контрол на транспорта чрез GPS, но таксите които се плащат са за самата услуга. Единствената инвестиция, която потребителят трябва да направи е закупуването на GPS приемник. От тук нататък нещата са подобни на слушането на радио – безплатно.

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.