С колело по „Витошка“?

0
 

Сподели

Shares

Интересни и видимо недобре планирани промени се случват по столичния булевард „Витоша“. От шумна, задръстена с коли, трамваи и хора улица, тя се превърна в пешеходна зона. Междувременно по нея се появи и жалко подобие на велоалея. Жалко, не само защото не беше добре замислено и изпълнено, но и защото беше почти невъзможно да минеш по нея с колело – просто се сля с пешеходната зона и беше пълна не с колоездачи, а с разхождащи се „по главната“ хора.

Снимка: Булфото
Снимка: Булфото

До тук почти добре. След това обаче велоалеята, без да се обсъжда много-много, изчезна, отстъпвайки място на заведенията, които постепенно завладяват улицата. Преминаването по „Витошка“ с колело се превърна в слалом само за ловки и търпеливи колоездачи, а за всички други остана възможността да търсят обход по съседни улички, борейки се със задръстванията по тях.

Колоездачната история на „Витошка“ обаче не свърши до тук. Сега сме свидетели на нова глава в нея. Проблемът с липсата на място за преминаване на колоездачи и опасностите за тях и пешеходците, които се създават по булеварда, беше решен смело, рязко и безотговорно – така, както само държавата умее – с поредната забрана. Е, да ни е честита и тя! Вече е забранено да се кара колело по „Витошка“ (не че и досега беше възможно чисто технически). Вместо велоалея, има изобилие от табели, а вместо инвестиции за колоездачна инфраструктира, ще се взимат пари от хората върху колела под формата на глоби.

Да живей прогресът!

Още на две гуми: „Мързеливият колоездач“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.