Градски паркове под заплаха

0
 

Сподели

Shares

В Стара Загора инициират национален протест за спасение на градските паркове

Стара Загора

Над 300 декара паркова площ с хиляди дървета в града е „осъдена“ да загине според старозагорци. Те организираха серия от протести в града, но исканията им все още остават нечути. „Ние нямаме власт да спрем най-голямото унищожение на градски парк в историята на България“ казват те. „На световния ден на Земята, ние инициираме национален протест“, а в сряда, 27-ми ще потеглим към столицата.

Старозагорци вече разговарят с градове от цялата страна с подобни проблеми. София, Варна, Пловдив, Велико Търново и други се вдигат, за да спасят малкото останала природа, там където тя е почти заличена – в градовете. Борисовата градина в София е застрашена от непрекъснати застроявания вече години наред, които спират само след бурни протести. За Морската градина във Варна също се протестира от години, но без значим резултат. Такива проблеми има в цяла България.

Стара Загора

След множество поправки в закона, гражданите все още нямат право да обжалват в съда строежите, които се случват под носа им, защото не са „заинтересована страна“. „Този закон противоречи и на Орхуската конвенция и трябва да бъде променен. Това го казва цяла Европа, но за управляващите не е достатъчно!“ казват протестиращите и заявяват „Време е ние да ги накараме да го направят!“

Стара Загора

„Ние не можем да оставим в “Бедечка“, където сега живеят редки и защитени животни, да се издигне квартал. Ние няма да позволим коли по алеите и продължаващо строителство в емблематичната Морска градина във Варна. Ние няма да оставим да изчезват парковете в градовете ни един по един, а многогодишните дървета да бъдат изсичани, както в Ямбол, Пловдив, Силистра и къде ли не!“

Исканията им са незабавен мораториум върху строителството в Бедечка, Морската градина, Борисовата градина, и всички градски паркове и градини в България докато бъдат приети незабавни промени в Закона за устройство на територията, които позволяват на гражданите да водят съдебни дела за защита на зелените територии; осигуряват публичност и истински обществени обсъждания.

Протестиращите в София се събират на езерото „Ариана“ на 27-ми, сряда, от 18:30, а към тях ще се присъединят и старозагорци, които заявяват готовността си да отпътуват към столицата.

Стара Загора

Facebook събитие

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.