Млади катерачи – големи постижения

0
 

Сподели

Shares

Всеки, който се занимава с катерене, знае, че изкачването на един конкретен маршрут и надграждането на собствените умения понякога може да отнеме години усилени тренировки и десетки часове, прекарани в залата.

Има обаче някои изключително талантливи и много упорити катерачи, които успяват да се справят с маршрутите сякаш с лекота. Те постигат резултати за по-кратко време и винаги са обърнати с поглед към следващата цел.

Това (обикновено) са младите и нахъсани катерачи, които дават всичко от себе си, за да стават все по-добри и по-добри. Тези, за които залата бързо се превръща във втори дом, а хъса и желанието за още постижения растат с всеки час.

Алекс Тоткова
Снимка: НСА

Александра Тоткова е един от тези млади катерачи, които веднага привличат вниманието с таланта си. Тя се занимава с катерене от две години и съвсем скоро успя да изкатери маршрут от категория 8а+.

С катерене Алекс се занимава в Пловдив, където заедно с нея маршрути покоряват още няколко упорити деца. Събота или неделя децата пътуват до София, за да се включват в тренировките на клуба по катерене на НСА и участват във всички лагери, за да подобряват постоянно уменията си. Несъмнено, големите им усилия дават големи резултати.

Алекс успява да покори маршрута „Базука“ 8а+ (маршрут в сектор „Пещерата“ на катерачния обект „Света Троица” край Велико Търново) само от четири опита. При първия опит движенията излизат до ключовия пасаж с цепката. От втория опит става ясно, че само две движения пречат на младата катерачка да премине маршрута, които при третия опит са изчистени. Четвъртият опит се оказва решаващ и Алекс преминава маршрута с голяма лекота след само две години занимания с катерене.

Алекс Тоткова
Снимка: НСА

Алекс е част от група много талантливи деца, които преминават през предварителните планове за изкачване на маршрути много бързо и винаги са нетърпеливи за следващото предизвикателство. Тя е и от онези деца, които съчетават в себе си всички качества за перфектен катерач – сила, гъвкавост, издръжливост, много добра техника и идеална координация, но на първо място огромно желание за постигане на резултати.

В следващото видео ви показваме и как точно младата катерачка се справи с маршрута.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.