Животът на Шерпите

0


Дата на събитието: 24.04.2016

Сподели

Shares

Как живее древната общност в Непал, покосена от земетресението на Еверест през 2014 г.?
Ще можем да разберем от новия филм „Животът на Шерпите“, номиниран за наградите на БАФТА (Британска академия за филмово и телевизионно изкуство)

Discovery Channel „Животът на Шерпите“

Discovery Channel ще излъчи документалния си филм „Животът на Шерпите“ на 24-ти април, от 22:00 ч. Чрез него се прави интересна преоценка на изкачването Еверест след най-смъртоносната лавина в планината и се уловя най-важният момент в историята на безименните герои от общността на Шерпите.

Discovery Channel „Животът на Шерпите“

Преди малко повече от две години, на 18-и април 2014 г., режисьорът на документалния филм „Животът на Шерпите“ Дженифър Пийдъм заснема масивното земетресение, което разкъса ледника Кумбу и доведе до смъртта на 16 Шерпи. Лавината, която причинява срутването на 14 милиона тона снежна маса и бе определена като най-голямата трагедия в историята на Еверест, доведе до драстична преоценка на ролята на Шерпите в индустрията на изкачването на Еверест. Документалният филм проследява историята на общността на Шерпите, обединени от мъката и гнева си, докато се опитват да си върнат уважението на планината, която наричат Чомолунгма.

Discovery Channel „Животът на Шерпите“

Непрекъснато нарастващото напрежение сред Шерпите, което доведе до широко отразения сблъсък на западни катерачи с група Шерпи, отвежда Пийдъм в базовия лагер в Еверест. Докато заснема изключителната динамика в културата на изкачване на най-високата планина на земята и легендарния рекорд на Шерпата Пхурба Таши, екипът на Пийдъм става свидетел на най-смъртоносния ден в историята на Еверест.

Discovery Channel „Животът на Шерпите“

Сред култура, доминирана от бизнеса с изкачването на Еверест и силно обвързана с религията, напрежението в общността ескалира с исканията на Шерпите към правителството за промени в опасното естество на работата им. В крайна сметка, те трябва да решат дали да продължат своето изкачване, за да се погрижат за препитанието на семейства си, или да се откажат от сезона от уважение към себе си и тези, които са загубили в лавината.
„Дженифър Пийдъм умело улавя обичайно незабележимата общност по време на нейното изключително важно пътуване, изпълнено с трудности и изпитания“, коментират от Discovery Channel. „Животът на Шерпите“ има силата да доведе до положителен обрат сред общностите около Еверест и завинаги да промени начина, по който зрителите виждат планината.“

Discovery Channel „Животът на Шерпите“

„Животът на Шерпите“ е продуциран от Бриджит Икин, съосновател на Felix Media, водеща независима филмова и телевизионна компания в Австралия и Джон Смитсън, креативен директор на Arrow Media, една от най-големите креативни компании във Великобритания. Екипът на Discovery Channel, отговорен за продукцията, се състои от Джон Хофмън, изпълнителен вицепрезидент на отдел „Документални и специални филми“ и Джон Бардин, директор на отдела „Създаване и продуциране на документални и специални филми“.

Discovery Channel „Животът на Шерпите“

Очаквайте премиерата на филма 24-ти април от 22:00 ч. по Discovery Channel

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.