Страховити вълни

0
 

Сподели

Shares

Колкото и да е чудесно, когато си представим как вълните се разбиват в брега и когато ни замирише на море, има няколко места по света, където морето създава вълни, по-скоро опасни и ужасяващи, отколкото чудесни. Някои от тях са „обяздвани” само от най-добрите и смели сърфисти в света, а други все още пазят страховитите истории за морски чудовища, обитаващи водите, в които се образуват.

Страховити вълни
Снимка: The Inertia

Следва галерия от местата, на които се образуват най-страшните вълни на Земята.

Кортес Банк, Тихи океан

Страховити вълни
Снимка: The red list

Наричат вълните, които се образуват около калифорнийския остров апокалиптични. Тихоокеанските води, заобикалящи отдалечения от сушата остров, са определяни като призрачни, защото носят със себе си истории за потънали кораби, бродещи морски души на пирати и спомени за отвратително време. Това е домът на акулите-човекоядци и омарите с големина колкото един човешки бой. Това е и мястото, на което се образуват едни от най-големите вълни на Земята. Вълните на Кортес Банк записват името на Майк Парсънс в Книгата на рекордите на Гинес, когато през 2008 г. сърфистът е заснет да „покорява” огромна вълна с височина почти 24 метра. Въпреки студената вода, лошите метеорологични условия и акулите, сърфистите продължават да се завръщат на Кортес Банк именно в търсене на огромни вълни.

Циклопи, Австралия

Страховити вълни
Снимка: Russel Ord/ The Inertia

Циклопите не са еднооки митични чудовища, а чудовищни вълни, които се образуват във водите около западно австралийските брегове. Наименованието им не е случайно – циклопите имат уникална заоблена форма, каквато рядко се среща при които и да е други вълни на Земята, която наподобява именно страховито око. Тези вълни изглеждат сякаш се самопоглъщат и предизвикват екстремни промени в нивото на дълбочината, веднъж щом започнат да се заформят.

Хаут Бей, Южна Африка

Страховити вълни
Снимка: surfline

Мястото е в официалния списък на 16-те спота, на които се образуват най-големи вълни в света. Известно е сред сърфистите като Dungeons („Подземия”) и освен, че е дом на близо 15-метрови вълни е и съвсем близо до едни от най-гъсто населените с бели акули води на Земята. Недалеч от най-големите вълни се намира Островът на тюлените, който привлича акули за вечеря постоянно. Освен това, Подземията са пълни с подводни камъни, а водите им са ужасно студени.

Маверик, Калифорния

Страховити вълни
Снимка: Don Montgomery/ The Inertia

Огромни подводни скали с размерите на къщи заплашват здравето и живота на всеки сърфист, опитал се да „яхне” зимните вълни на Северна Калифорния. Тогава, когато се образуват, времето е студено, вятърът е мразовит, а водите на океана са ледени. Въпреки това мястото е популярно сред сърфистите, защото предлага водни гиганти от по 18 метра.

Ours, Австралия

Страховити вълни
Снимка: Coastalwatch

Това са едни от най-мощните вълни в света. Разбиват се с огромна „тежест” директно в скалите, които обхождат брега. Само едни от най-добрите сърфисти успяват да се измъкнат благополучно от бързите вълни, без да се „докоснат” до скалите. Освен това, мястото, намиращо се в непосредствена близост до Сидни, е любимият спот на момчетата от бандата Bra Boys. Те припознават локацията и всичко в и около нея (включително и вълните) за свои, така че рядко (според очевидци – никога) не допускат външни лица на своя територия. Според запознати, ако вълните южно от Сидни не ви „разбият”, то момчетата от бандата ще.

Шипстърн Блъф, Тасмания

Страховити вълни
Снимка: StuGibson

Локацията, на която се образуват гигантските вълни със странни форми в Тасмания е известно като „мястото на дявола”. Неслучайно. Почти всяка от вълните тук е съставена от още няколко „вътрешни” за самата нея вълни, които представляват огромно предизвикателство за сърфистите. Естествено, това не е достатъчно, за да бъде мястото в списъка на най-страховитите и затова към стъпаловидните вълни се добавят и „бродещи” акули, постоянно готови за нападение. Освен това, за да достигнат до мястото, сърфистите трябва да направят преход през Националния парк на Тасмания или да се „повозят” с малка подскачаща лодка от пристанището. За да е пълна картината, е нужно да се отбележи, че „Мястото на дявола”, където се разбиват вълните, всъщност е голяма гранитна плоча.

ВИЖ ОЩЕ: Да уловиш гигантските вълни

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.