Scott 2016 – байк акценти: Gambler

0
 

Сподели

Shares
Scott 2016 - байк акценти: Gambler
Снимка: mtb-news.de

Любомир Ботушаров е човекът върху колело, който стои зад най-популярния сайт и форум за планинско колоездене в България mtb-bg. Той, тъй като трудно бихме се сетили за по-подходящ, разгледа новите неща в колекцията на SCOTT BULGARIA и ни разказа за тях. Под „нови“ обаче не се има предвид непременно продукти от 2016 г., а тези, върху които Любо се спря и не го беше правил преди. Както разказа той, след като написа статията: „Всичко започна от една новина, че Genius LT 700 Plus е спечелил наградата Design&Innovation за 2016 г., но покрай него се сетих, че не съм писал нищо за актуалния DH модел Gambler, за променения Voltage FR, нито пък за двата fat велосипеда на компанията. И така се стигна до цяла статия.“, Ето я и нея, разделена в няколко части, които ще намерите в 360mag:

Scott 2016 - байк акценти: Gambler

DH моделът на Scott доста се промени в последните години. Почитателите на спускането със сигурност са запознати с него, защото актуалната рамка просто не може да остане незабелязана със сложната наглед лостова конструкция на окачването, разположена в рамките на предния триъгълник и придаваща на велосипеда малко „извънземен“ вид. Въпреки тези масивни ставни връзки, окачването на Gambler на практика остава едноставно, както е било при всички DH байкове на компанията през годините. Scott наричат конструкцията си Floating Link и изтъкват, че освен желания от тях и съобразен с характеристиките на задния амортисьор променлив коефициент на окачването, успяват да постигнат и по-ниска натовареност на лагерите и втулките на шока, което подобрява и отзивчивостта към дребни неравности.

За мен лично най-впечатляващото качество на това поколение Gambler е възможността за промени и индивидуализиране на геометрията, което включва и свободен избор между 26- и 27.5- цолови колела. Както е известно, в средите на спускачите (и не само там) 27.5 не се приема еднозначно като по-добър вариант, така че швейцарският производител оставя избора в ръцете на потребителите. Преди да изброя всичко, което можете да променяте в рамката, ето как изглежда базовата геометрия на Gambler с 27.5 колела:

Scott 2016 - байк акценти: Gambler

Както се вижда, височината на средното движение може да бъде променена с 10 мм. Това става чрез комплект вложки при захвата на задния амортисьор към долната тръба на рамката. При 27.5 височината е съответно 343 или 353 мм, а при 26-цолови колела високата стойност е 341 мм, а ниската 331 мм.

Scott

Повдигането на средното движение води и до увеличаване на челния ъгъл с 0.7°. Стандартно той е 63°, но Gambler е оборудван с чашки Syncros, които позволяват промяна с 1 или 2 градуса нагоре/надолу, което означава, че цялостно разполагате с диапазон за челния ъгъл между 61° и 65°, така че да пасва идеално за различен тип трасета и за вашите лични предпочитания.

Разстоянието между задната ос и средното движение (стойките на веригата) също е регулируемо. Разликата е около 15 мм, което означава, че при 27.5 дължината може да е 425 мм (къса) или 440 мм (дълга), а при 26 съответно 421 мм или 435 мм.

Scott 2016 - байк акценти: Gambler

Всички тези детайли превръщат Gambler в един от най-добре приспособимите DH байкове на пазара. Както един добър комарджия, способен да се справи с всяка ситуация и да променя поведението си спрямо нея, така и с този модел на Scott можете да заложите различни настройки за всяко трасе и стил на каране. Ако искате да е супер нисък и стабилен, намалете челния ъгъл и средното движение, преместете задната ос назад и се залепете за земята. Искате го максимално повратлив и пъргав? Скъсете задницата, увеличете малко челния ъгъл. Нужен ви е по-голям просвет за някои груби трасета? Вдигнете средното движение, като въпреки това можете да намалите челния ъгъл и да удължите задницата. Всичко зависи само от желанията на карача.

Scott 2016 - байк акценти: Gambler

Има още 1-2 детайла, за които искам да спомена: В близост до челната тръба са монтирани интегрирани водачи за броните и предпазители срещу двукоронни вилки – при падане и удряне на горните тръби на вилката в рамката, тези буфери предпазват едновременно и тръбите, и броните/маркучите. Задната проходна ос е с размери 150х12 мм, като в областта на ушите главата на оста е с конична форма и ексцентрик, което я „заключва“ здраво и плътно към рамката. Всичко става само със затягане на един шестогран.

Още байк акценти от Scott за 2016:
Genius LT
Voltage FR
Фетбайкове

Gambler от Scott, както и богат избор от модели велосипеди, части, аксесоари, дрехи и др. ще намерите на ул. Козяк 14 (до Американското посолство), на бул. България 81-Б в София и Scott.bg.
Магазините на Scott работят от 10 до 20 ч. от понеделник до петък, от 11 до 19 в събота и 11-17 в неделя.
Scott

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.