Национална експедиция „Гашербрум 2009“

0
 

Сподели

Shares

Изключителен дух и воля доведоха експедиция „Гашербрум” 2009 до успех

Gasherbrum

Националната експедиция „Гашербрум” 2009, посветена на 80-годишнината от създаването на Българската федерация по катерене и алпинизъм, приключи успешно. В нея участваха едни от най-елитните български алпинисти с високи спортно-технически умения. Николай Петков, Дойчин Боянов, Николай Вълков и Боян Петров се изкачиха до Гашербрум І – 8068 м.

Gasherbrum

Осемхилядникът се намира във втория по височина планински масив в света – планината Каракорум в Пакистан. Той е само на няколко километра разстояние от К-2 (8611 м) – вторият връх след Еверест, смятан за най-труден и най-красив между осемхилядниците.

Gasherbrum

УЧАСТНИЦИТЕ:
Николай Петков – ръководител на експедицията. Той е председател на алпийски клуб „Планинец” София и заместник-председател на БФКА. Два пъти е изкачвал връх Еверест – 8848 м. В постиженията му са записани още и осемхилядниците Дхаулагири и Нанга Парбат в Хималаите.

Дойчин Боянов – председател на спортен клуб „Вертикален свят” София. Той има безкислородно изкачване на връх Еверест през 2004. Достигал е и най-високата точка на осемхилядника Нанга Парбат в Хималаите през 2006 г.

Боян Петров – по време на експедицията прави атака и на Гашербрум ІІ (8035 м) заедно с испански алпинисти, но неуспешна.

Николай Вълков – млада надежда на българския алпинизъм, член на алпийски клуб „Планинец” София и адвокат.

Gasherbrum

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.