Стани сърфист: Венцислав Райков

1
 

Сподели

Shares

Венцислав Райков е един от запалените по кайт- и уиндсърф, което го превръща в част от екипа на школата SIROKO SURF с база на гръцкия остров Лимнос. Във фирмата той се занимава с дизайн, а по вълните сърфира вече 7-8 години. Освен със сърф, Венци се занимава и със ски, футбол и, както ги нарича той – „електронни спортове“. Голямата му страст обаче си остава сърфирането, за което има много какво да ни разкаже, включително как се става сърфист:

Венцислав Райков, SIROKO SURF
Венцислав Райков, SIROKO SURF

Лесно ли е да станеш сърфист?
С всяка година става все по-лесно. Както каза капитанът – да станеш кайтист е обидно лесно. Като цяло, според мен, материята при уиндсърфа е доста по-обширна, може да се каже, че имаш много нива на умение и обучение. Важно е да намираш удоволствието във всяко едно ниво, за да имаш стимул да напредваш. Кайтсърфът е сякаш по-стеснен от към нива на умението, но това не намаля удоволствието в никакъв случай, напротив. Веднъж подкараш ли кайта, нещата вече се засилват от само себе си. Бих казал, че за да се научиш да караш кайтсърф, отнема около седмица по 1-2 часа на ден, според това колко си на „ти“ с подобните спортове, а да караш уиндсърф ще успяваш още на 2-рия ден, но пък там всеки ден ще можеш и ще трябва да научаваш нещо ново. Разбира се – докато се кефиш.

Какво е важно да знае един бъдещ сърфист?
Естествено, най-важното е да може да плува. Ако не знаеш вкуса на морската вода, ще го разбереш. Хубаво е да можеш да понасяш слънцето и да обичаш морето, защото ще има по много от тях. Мога да кажа, че ако си спортна натура, това е нещо, което със сигурност ще те запали и когато задуха вятър, ти ще виждаш платна, дори да си в офиса. Въобще, толкова навътре навлиза в главата на повечето хора, че отсега знам на кои дати и къде точно ще бъда през лятото. Освен това, при свободни няколко дни първото нещо, което се замисляш е – мога ли да стигна до вода и вятър.

SIROKO SURF, Божидара Йонова
Божидара Йонова – един от инструкторите на SIROKO SURF

Какви „екстри“ има в този спорт, освен самото сърфиране?
Пак същото – ще прекарваш безкрайно приятни мигове на плажа и в морето. Ако няма вятър, ще играем волейбол с нови приятели или ще скачаме от скалите в кристалната вода. Специално в Лимнос, българската общност ще-неще се сближава още с идването – разговорите на ферибота, упътването за посоката и подялбата на сянка и шезлонги, създават едно много приятно миниобщество, което си спомням с носталгия цяла зима. Особено завиждам на тийнейджърите там, създават страхотни приятелства и се забавляват много. Не на последно място – сърфистките мацки са най-красиви!

Кои спотове ще препоръчаш на бъдещите сърфисти и защо?
Големия недостатък на този спорт в България са спотовете. Накратко казано – у нас спотовете са малко и от време на време. Още повече, че летните ни курорти са със силно населени плажни ивици и да караш там е трудно, че и опасно. Това е била и идеята на Стефан Раев като открива училището в Лимнос. Другият близък добър спот е в Турция. За мен обаче е по-лесно да пътувам в държава в ЕС, освен че избрах този и по качеството на училището, когато преди 6 години със съпругата ми бяхме просто неориентирани ентусиасти и имахме остра нужда от внимание и съдействие. Тогава се запознахме със Стефан, който ме впечатли с отзивчивостта си.

Лимнос - островът на възможностите
Лимнос. Снимка: Манол Чалъков

ВИЖ ОЩЕ: Повече за Лимнос има тук

Кога е най-подходящият сезон за начало?
Общо взето, ако е топло времето и водата, вече може да започваш. В Гърция, може да се каже, че от началото на юни, дори зиморничави типове като мен могат да влизат без неопрен.

Защо е важно да стартираш с инструктор?
Учението с инструктор е най-голямата услуга, която може да си направи всеки начинаещ. Има толкова начини да сбъркаш елементарни неща, че е страхотна загуба на време да се мъчиш сам. Освен това безопасността го изисква. Има многобройни случаи на хора, които са се отказали завинаги от някой прекрасен спорт, само защото не са подходили правилно.

Базата на SIROKO SURF на остров Лимнос
Уиндсърф със SIROKO на остров Лимнос

Има ли твърде рано или твърде късно? От колко до колко години са начинаещите сърфисти, които срещаш?
Виждал съм деца и в предучилищна възраст да правят първите си стъпки, въпросът е колко активно и отворено към спорта може да бъде едно дете. За горна граница изобщо не може да се говори, има сърфисти пенсионери, и то впечатляващи сърфисти. Всичко е до желанието да го живееш тоя живот по определен начин, дали свит вкъщи пред телевизора, дали цял живот по баровете, или пък спортуващ и свободен.

Базата на SIROKO SURF на остров Лимнос
Кайтсърф на Остров Лимнос

Какво ни е нужно, за да започнем?
Нужно е единствено да избереш правилното училище. Има много места на които ще те научат, къде добре, къде не толкова, но приятното преживяване и правилното обучение определено могат да се програмират. Не навсякъде го умеят еднакво добре, и в това продължавам да се убеждавам всеки ден и в други сфери.

Кога започва сезонът?
Сезонът за сърфиста никога не свършва, дори да е зима. Ако задуха силен вятър в града и видите човек който ви изглежда някак си по-отнесен, сигурно е сърфист, който духом е там някъде. Е, на нашия спот в Сироко можем да открием сезона на първи май. Заповядайте!

Повече за това как да станеш сърфист можете да научите от SIROKO SURF

Базата на SIROKO SURF на остров Лимнос
Базата на SIROKO SURF на остров Лимнос

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Да не се плашат тези които не могат да плуват и ги е страх от водата. Обличайте спасителните жилетки и смело напред!)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.