Пеша около Приморско – Лъвската глава, Бегликташ и Маслен нос

0
 

Сподели

Shares

Уникалното разположение на Приморско – от едната му страна морето, от другата – планината, го прави отлична изходна точка за множество интересни места и забележителности в района. Вече споменахме няколко маршрута, които може да направите както с колела, така и пеша, ако сте в настроение за една запомняща се разходка край морския бряг или по странджанските пътеки – повече за тях може да видите тук. Но ако предпочитате нещо по-кратко и не по-малко впечатляващо, препоръчваме еко пътеката, отвеждаща до природната забележителност Лъвската глава.

_DYA7825_resize

Според легендите – и подплатено до известна степен от археологическите находки и познанията на историците – по времето на траките там се е помещавала пещерата на жреца. Разкриващата се от пещерата панорама към Ропотамо и околията му е позволявала да “наглежда” населението, а те – да му се кланят, бидейки превъплъщение на бога-слънце. За да погледнете и вие през очите на жреца, хващате пътя, който тръгва от Приморско в посока Бегликташ, движите се покрай Северния плаж, минавате през влажна зона Стамополу и местността Ченгер, след което през връх Китка (215 м) и на разклона, вместо вдясно към Бегликташ, завивате вляво към местността “Вълчаново кале”, или Лъвската глава.

Лъвската глава, Приморско

На хълма, където е Лъвската глава, е бил разположен древния град Ранули. Останките от крепостната стена ограждат площ от около 30 000 кв.км, което го прави един от най-големите крепостни градове в България. Смята се, че е строен първо от траките, а впоследствие достояван от римляни, византийци и българи.

Ропотамо, Приморско

Пътеката е маркирана, с дължина около 1 км и отвежда до върха, откъдето да огледате отвисоко резерват “Ропотамо”. После, ако искате може да се върнете обратно до разклона, откъдето само напред друга пътека ви отвежда до устието на река Ропотамо, а в ляво е тази, водеща до тракийското светилище Бегликташ и отвъд него, до Маслен нос. Освен да разгледате уникалните скални форми и конфигурации на Бегликташ, от поляната може да отбиете по черен път, който ще ви отведе до красивия залив Света Параскева. В него се оттича малка река, образуваща нещо като лиман, обитаван от водни костенурки, а в близост има и останки от храм.

Бегликташ

Бегликташ е изграден от тракийското племе на скримианите, които населяват този регион от Странджа в древността и имат славата на едни от най-добрите металурзи в пределите на Древна Тракия. Светилището олицетворява култа към Слънцето и включва множество скални форми, изпълнявали култови функции.

Бегликташ, Приморско

Друго интересно място в района е блато Аркутино, част от резервата Ропотамо, което в по-голямата си част е покрито с гъста водна и блатна растителност. Срещат се различни видове водна леща, блатно кокиче, ежова главица, ръждавец, тук е и едно от най-богатите находища на бяла и жълта водна роза. Крайбрежните райони са покрити от тръстика. Аркутино е основната междинна спирка на птиците по прелетния път Виа Понтика, и много редки видове птици гнездят тук.

Аркутино, Приморско

Още за Приморско и района:

Приморско – приключения, история, спорт и още
С колела около Приморско и по странджанските пътеки
Активна дестинация: Приморско

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.