С колела около Приморско и по странджанските пътеки

0
 

Сподели

Shares

Странджа е отлично място за кратки или по-дълги велопоходи – планината е с ниска денивелация, с меки и заоблени хълмове, които са подходящи дори за съвсем начинаещи колоездачи. Същевременно Странджа предлага изключителни природни гледки, които могат да превърнат дори краткотраен ежедневен преход в запомнящо се изживяване. Имайте предвид обаче, че планината е слабонаселена и ако планирате по-дълъг преход, е добре да сте подготвени да изминете километри, преди да стигнете следващото населено място.

Най-подходящи са пролетните и есенните месеци, тъй като през лятото освен че може да е много горещо, може да имате проблем и с досадните дребни мушички, често срещани в планината.

Приморско

Цялата община Приморско попада в най-северните разклонения на Странджа. Оттук минават и Маршрути № 6 и 7 от проекта “Зелени коридори”, включващ маршрути с различна дължина и трудност на юг от Бургас (повече за тях на greencorridors.burgas.bg).

Бегликташ

Приморско – Маслен нос – Бегликташ

Първата интересна точка, през която минава маршрутът, е Национален парк “Ропотамо” с прочутите водни линии, лонгозните гори и широката бавна вода на реката. Следват защитената местност “Блато Стамопло” (блато-лагуна) с пясъчните дюни на залива Стамопло, а по-нататък и Маслен нос, третият по големина нос на българското крайбрежие и най-източната точка на Странджа. След Маслен нос по черен път, разкриващ гледки към носа и залива Мириус, се стига до тракийското светилище Бегликташ. Освен да разгледате уникалните скални форми и конфигурации на Бегликташ, от поляната може да отбиете по черен път, който ще ви отведе до красивия залив Света Параскева. В него се оттича малка река, образуваща нещо като лиман, обитаван от водни костенурки, а в близост има и останки от храм.

Бегликташ е изграден от тракийското племе на скримианите, които населяват този регион от Странджа в древността и имат славата на едни от най-добрите металурзи в пределите на Древна Тракия. Светилището олицетворява култа към Слънцето и включва множество скални форми, изпълнявали култови функции.

БегликташПриморско – Писменово – Фазаново – Велика – Лозенец

На юг от Приморско може да минете през друга част на Странджа, като отбиете по асфалтовия път през гората в посока село Писменово. Оттам поемате на югозапад по еко маршрут за село Фазаново и водопада Скока, като следвате синьо-бялата маркировка. Водопадът е най-красив през пролетта, когато реката е най-пълноводна, в близост има и аязмо, извор с бистра студена вода, както и обособено място за пикник с беседки, пейки и маси. Оттам може да продължите към село Велика и Лозенец, или към село Българи, известно нестинарско селище.

ВИЖ ОЩЕ: Активна дестинация Приморско

Приморско

Приморско – Ясна поляна – Веселие

От Приморско лесно може да достигнете и до село Ясна поляна, където в началото на ХХ век е имало комуна от последователи на Лев Толстой (днес може да разгледате наследството от този период в музея на селото). Ясна поляна е разположена по поречието на река Дяволска, край селото минава и Ропотамо, и е обградена от вековни гори, наричани от местните лонгузи. В близост до селото има извор и параклис, и докато сте в Ясна поляна, не пропускайте да опитате истински домашно приготвен “странджански дядо”. От Ясна поляна може да продължите по ненатоварен третокласен път към село Веселие. По пътя се разкриват чудесни пейзажи, а стигнали до селото, може да се изкачите до намиращото се в близост възвишение Мара лишанка, откъдето се разкрива панорама към Странджа, язовир Веселие и Приморско.

Приморско

Освен тези маршрути, част от проекта “Зелени коридори”, можете просто да се качите на колелото и спокойно да обикаляте местностите в региона – през пролетните и есените месеци пътищата не са натоварени, така че няма да имате проблеми с трафика, дори да се движите по главните артерии. Отделно община Приморско работи по свои собствени инициативи, свързани с подобряването на велосипедната инфраструктура. Сред тях са разработването на велоалеи, свързващи Приморско и Китен, както и Приморско-Беглик таш, подходящи за практикуването както на каране на колелета, така и за бягане.

Още за Приморско и района:

Приморско – приключения, история, спорт и още
Пеша около Приморско – Лъвската глава, Бегликташ и Маслен нос
Активна дестинация: Приморско

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.