Активна дестинация: Приморско

0
 

Сподели

Shares

Още от времето, когато първата асоциация с Приморско беше ММЦ (Международен младежки център, чиято база беше разположена там) и в по-скорошни дни, покрай провелия се първи екстремен фестивал X Point, крайморският град успява да съхрани и същевременно развива традициите, като продължава да бъде притегателна точка за успешно съчетание между активни занимания и заслужена почивка.

X POINT 2014 Приморско

С подкрепата на община Приморско първото издание на X POINT през 2013 г. събра на плаж Перла екстремни хора, събития, много спорт и музика за един уикенд, изпълнен с адреналин. Сред специалните гости бяха Весо Овчаров, който заедно с Петар Лонкар подобриха световния рекорд по инфинити тъмблинг в синхрон, Иво Нинов-Германеца, който направи демонстрация с уингсют, световни имена в парапланеризма, включително Франсоа Раголски, за участие в състезание по акробатичен парапланеризъм, плюс състезания и демонстрации от най-добрите в България по ролери, боулдър катерене, слаклайн, скейт и кайтсърф.

X POINT 2014 Приморско

Разположен на 50 км южно от Бургас, Приморско е главният град на общината, която включва още и съседния Китен, както и разположените във вътрешността села Веселие, Ясна поляна, Ново Паничарево и Писменово. Близостта на Странджа предлага множество възможности за активен туризъм, било то с колелета или пеша.

Около самото Приморско има и няколко защитени местности, които също предразполагат към повече време сред природата (всъщност над 42% от територията на общината попада в защитена територия, богата на природни и културни забележителности). И макар че лятото е най-популярното време за почивка край морето, ако искате да извлечете максимума, който може да ви предложи районът около Приморско, много по-подходящи са пролетта и есента, когато времето е меко, температурите – високи, слънцето пече почти всеки ден, няма толкова много туристи, но природата кипи от живот.

ВИЖ ОЩЕ: С колела около Приморско и по странджанските пътеки

Приморско

Тръгвайки от центъра на Приморско, съвсем бързо може да попаднете в един съвсем различен свят – на природни, културни и исторически забележителности, да се срещнете със защитени животини или да изживеете автентичния дух на Странджа. На няколко километра от града на север, в сърцето на резерват Ропотамо, известен с водните си лилии, е тракийското светилище Бегликташ, с уникалните си скални конфигурации, изпълнявали някога култови функции. Над него пък е природната забележителност Лъвската глава, до която отвежда екопътека, откъдето може да огледате резервата, морето и Странджа отвисоко.

ВИЖ ОЩЕ: Пеша около Приморско – Лъвската глава, Бегликташ и Маслен нос

Бегликташ

Ако вместо към планината, продължите към морето, ще стигнете до Маслен нос, третият по големина нос на Черно море и най-източната точка на Странджа планина. При вида на заплашителните скали ще разберете откъде идва името му – от всички разбити край брега кораби, пренасяли амфори с масло. Много от тези амфори, както и други археологически находки от региона, са изложени в музея в Приморско, където може да проследите историята на региона до най-древни времена.

Вариантите за активно време за много, независимо дали предпочитате придвижването пеша или с велосипед. Ако сте от вторите, имате късмет – Странджа предлага отлични условия за колоездене със своите меки хълмове, ниска денивелация и автентична природа.

Бегликташ

Още за Приморско и района:

Приморско – приключения, история, спорт и още
Пеша около Приморско – Лъвската глава, Бегликташ и Маслен нос
С колела около Приморско и по странджанските пътеки

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.