Младежки еко лагер в село Очин дол

0
 

Сподели

Shares

Районът на Природен парк “Врачански Балкан” е богат на природни, културни и исторически забележителности, а новият младежки еко лагер в с. Очин дол е отлична изходна точка за много от тях и предлага целогодишна база за настаняване на младежи, ученици и деца.

Младежки еко лагер Очин дол

Къде? Село Очин дол
Как да стигнем? С кола (60 км от София в посока Враца през Искърското дефиле) или с влак (ж.п. гара Левище, след това пеша 4 км по асфалтов път или 2 км по пътека)
GPS: 43º05’35.63”N 23º27’59.27”Е
Цена на нощувка: 8,20 лв.

Младежки еко лагер в с. Очин дол, общ. Мездра, е разположен в бившата сграда на училището в селото и е изграден по проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на Природен парк „Врачански Балкан”. Разполага с 32 спални места, разпределени в стаи с по 2, 4, 6 и 8 легла, като всяка стая е със собствен санитарен възел. В сградата има кухненско помещение и е с възможност за организирано хранене на групи. Има и оборудвана зала за занимания с екран, мултимедия и лаптоп. Сградата може да се използва целогодишно за провеждане на зелени училища, открити уроци, лагери, семинари и други инициативи за младежи и ученици, а Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ предлага 2- и 5- дневни образователни програми, свързани с екологията и биоразнообразието.

DSC_0782

Какво има наблизо:

Исторически комплекс “Дядо Йоцо”: основната забележителност е петметровата скулптура на героя на Иван Вазов, изградена от бял врачански камък. Наоколо има и цветна градина, панорамна беседка и механа, а ежегодно през месец май се организира национален фолклорен събор “Де е българското”.

Черепишки манастир “Успение Богородично”: датира от времето на Второто Българско царство по времето на цар Иван Шишман. Черепишкият манастир е действащ мъжки манастир, отворен е целогодишно и предлага настаняване. В него могат да се видят и музеен кът на поета Иван Вазов, параклис – костница, Рушидовата къща и църквата „Св. Георги”.

Природна забележителност Ритлите: уникален скален феномен с височина на скалните ребра 60-80 м. Намира се на левия бряг на р. Искър, срещу с. Люти брод. На север от тях е било разположено средновековното селище Коритенград и манастирски комплекс.

Лакатнишки скали: разположени на левия бряг на река Искър, 250-метровите скали са сред местата, дали начало на организирания алпинизъм в България. В близост е и пещерата “Темната дупка”, най-дългата старпланинска пещера, много добре проучена и със забележителна пещерна фауна, както и карстовият извор ”Житолюб” и алпийският заслон “Орлово гнездо”.

Множество туристически маршрути, еко пътеки и веломаршрути в региона, включително Горска пътека на приказките за най-малките, която чрез приказни герои и занимателни игри запознава децата с горските обитатели и тяхната роля за поддържането на природното екоравновесие.

DSC_0809

За контакти:

facebook: Младежки еко лагер
email: vratchanskybalkan@abv.bg, тел. 0879 11 05 87 и 09189 22 66

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.