Кристчън Халер: Сноуборд рекордьор

0
 

Сподели

Shares

Nine Knights е уникално спортно събитие, което има за цел да събере на едно място едни от най-добрите ски и сноуборд райдъри в света, както и едни от най-добрите фотографи и видеомейкъри. Това е една седмица изпълнена с каране, снимане и невероятни трикове, като целта на събитието е да даде възможност на самите райдъри да прогресират и да развиват спорта на по-високо ниво. На него, освен всички скиори и бордисти, е и екип на 360° ще ни направим свидетели на уникалните снежни емоции, които пристигат до нас директно от Тирол.

9 Knights
Атлет: Christian Haller/ Снимка: David Malacrida

Крисчън Халер е атлетът, който успя да подобри рекордa за най-висок еър, постиган със сноуборд. Благодарение на уменията на швейцареца, сноубордист вече е летял на височина от 11,3 метра.

Преди да стане сноубордистът, направил най-големия еър, Крисчън е просто „обикновен“ халфпайп и транзишън райдър, който през 2014 г. участва на Олимпийските игри в Сочи.

Вижте какво ни каза атлетът минути след като беше изпробвал съоръжението, построено специално за едно от най-вълнуващите зимни събития – Nine Knights 2016 и по времето, когато за рекорда му все още се говореше като за нещо много тайно.

9 Knights
Атлет: Christian Haller/ Снимка: David malacrida

Как се чувстваш тук? Харесва ли ти събитието?

Да, разбира се. Чувствам се супер. Почти не можахме да караме предишните два дни заради лошото време, но сега вече е супер и най-накрая успяхме да покараме. Аз всъщност пропуснах първата следобедна сесия, но сега всичко е доста добре, няма вятър, времето е хубаво, условията са перфектни.

Тази година замъкът е много голям и скоковете са огромни, а вие „летите“ наистина високо… Как го правите?

Ами, трябва ти много скорост и караш само направо…

Не е ли страшно, когато застанете горе на засилката? Как изглежда оттам?

Да, всъщност е малко плашещо. Много е голямо, но това е и идеята – да „излиташ“ високо. Но знаете ли, всъщност се чувствам доста безопасно, защото скока е направен много добре и смятам, че бих могъл да скоча наистина високо.

9 Knights
Снимка: Monster Energy

Значи е шейпнато много добре.

Да, така е – шейпнато е много добре. Всъщност това е най-големият скок от този тип, на който някога съм скачал и все пак е много сигурен, попивката е стръмна. Естествено, страшничко е, заради високата скорост, но в същото време е и доста безопасно.

Има ли някакъв конкретен трик, който искаш да направиш точно тук?

Да, разбира се, определено искам да пробвам няколко „метода“, защото този трик е емблематичен за подобен вид скокове. И все пак, тук главното е височината на летежа, така че бих искал да се фокусирам върху това. Все пак не се знае докога времето ще се задържи така хубаво. Но да, определено бих искал да правя и трикове.

Мислиш ли, че някой ще подобри рекорда за най-голям еър в сноуборда?

Ами, може би. Всъщност аз не съм сигурен колко точно е този рекорд – 11 метра? Но да, може би някой ще го подобри, макар че ще бъде много трудно.

Мислиш ли, че това може да си ти?

Може би. (смее се) Аз не съм от онези момчета, които искат да се борят за рекорди… Но, ако стане така, че успея – нямам нищо против.

9 Knights
Атлет: Christian Haller/ Снимка: David Malacrida

Транзишън скоковете са по-различни от стандартните. Каква точно е разликата и кое е по-трудно?

Аз карам предимно на транзишън уреди, състезавам се на халфпайп, така че съм свикнал. При тях имаш повече опции, летежа е по-различен, както и начина на приземяване. Определено, това съоръжение тук е по-подходящо за транзишън райдъри като мен. Но въпреки това, трябва да внимаваш, когато излиташ – дори да се засилиш достатъчно, ако не отскочиш правилно, няма да се получи.

Мислиш ли, че този ивент би допринесъл за развитието на ски и сноуборд фристайла?

Да, разбира се. Според мен нивото на каране зависи и от самите съоръжения, на които караме. Този замък тук например, сам по себе си допринася за развитието на спорта. Дава ти толкова много възможности да бъдеш креативен и това е страхотно. Да, със сигурност се развива, може би на по-различно ниво, на по-професионално ниво.

Атмосферата тук по-различна ли е от на други състезания, на които си участвал?

Тук главното са снимките. Няма определен план и график, което е много готино. Ставаме например към 10 часа, виждаме как е времето и решаваме дали ще караме или не. От друга страна е и доста различно и трябва и да действаш според ситуацията. Ето, например сядаме да обядваме, но виждаме, че времето се оправя и отиваме да караме. Атмосферата е много приятелска и отпускаща. Също така е и добре организирано за нас, самите райдъри – има шейни и ратрак, които ни качват нагоре до засилката, а и като цяло не сме много – 8-9 сноубордисти. Определено е много приятно.

А как точно изглежда най-големия еър в сноуборда, можете да видите в следващото видео.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.