SALTO DEL ANGEL: в забравения свят на Венецуела

0
 

Сподели

Shares

Salto del Angel – пресечната точка в живота на няколко знаменити търсачи на приключения, на границите на възможното; един водопад, в една джунгла, символ на най-ценното наследство на планетата Земя, критична точка на изпитания и снимачен терен на някои от най-невероятните катерачни каскади в историята на киното.

Salto del Angel

Въпреки че историята можеше да започне от епохата, в която се разделя суперконтинента Гондвана, за начало ще изберем 1933 г. и полета на един смел американец над региона на Гранд Савана във Венецуела – Джими Ейнджъл. При опит за кацане върху просторното платовидно чело на Auyan tepui (на езика на племето Пемон означава „дяволската планина“), самолетът му катастрофира. На екипажа му трябват 11 дни, за да достигне до цивилизацията през сложния терен от гигантски пясъчни блокове, непреминавана джунгла и отвеси. Водопадът става известен на света с името на пилота-златотърсач, но височината на неговия пад ще бъде определена чак през 1949 г. – цели 979 метра, което го прави и най-високият непрекъснат водопад на света.

Джон Тимо, Джордж Богел, Дейвид Нот и Пол Страуб са първите, които успяват да достигнат с катерене върха на скалата. Необходими са им 9,5 дни нагоре и ден и половина за спускане на рапели. Годината е 1971-ва. За прокарването на първия модерен тур, покрай самия водопад, ще трябва да се почака близо 20 години. Междувременно създаденият през 1962 г. Национален парк Canaima е включен в списъка на световното природно наслeдство на ЮНЕСКО (през 1994 г., с територия от 30 000 кв.км). Изкачването на отвесите на Auyan tepui и другите известни и по-достъпни планински плата, каквито са Roraima tepui и Autana, оттук нататък ще става и по-сложно, защото катеренето е категорично забранено от парка, но предизвикателствата са толкова много, а достъпът – толкова труден, че за всичките тези години са регистирани едва 4 успешни изкачвания.

Salto del Angel

Маршрутът Rainbow Jambaia, или едно епично приключение по скалите край водопада

Турът е преминат за пръв път от испански катерачи през 1990 г. Петнадесет години по-късно, през 2005 г., голям международен и силно мотивиран екип, състоящ се от британци, венецуелци и руснак успява да премине Rainbow Jambaia свободно за 14 дни. Най-трудните пасажи са водени от Джон Аран, Майлс Гибсън и Бен Хийсън. Това е трети опит за Джон, който казва: „Дори самото достигане до основата на стената си е едно епично приключение, което тогава предполагаше кацане с малък аероплан насред саваната, няколкодневен преход с лодка по река Чурин, среща с крокодил, така че да стигнеш до тази красива скала и да прокараш по нея един от най-трудните маршрути в света, си беше една сбъдната мечта“.

Характеристики на тура: 31 въжета, 1100 м, Е7 6b по британската скала на трудност, ED3 7c+ по френската. Филмът Amazonian vertigo на Еврард Венденбаум разказва за първото повторение на варианта на Джон Аран, направено от френската свръзка Арно Пети и Стефани Боде през 2006 г. След тях до момента има регистрирано само още едно успешно преминаване на маршрута, през 2011 г., но с техника на изкуствено катерене за 17 дни, от силен бразилски екип, воден от Серджо Тартари и най-известния бразилски алпинист Валдемар Никлевич.

“Случва ни се да изкарваме по две и повече седмици на стена, откъснати от света. Това приемаме като истинска привилегия – да имаш правото сам да измислиш играта, движенията, да минеш там, където сам избереш, с надеждата да намериш в стената линията, която ще те допусне да я изкачиш. Salto del Angel е един от най-сериозните биг уол на планетата. Турът Rainbow Jambaia се преминава почти изцяло на ексцентрици, има много пасажи с лоша за катерене скала и впечатляващи надвеси – всъщност над 80% от маршрута преминава в надвес. Това прави много сложен всеки опит за връщане назад в случай на проблеми. Само 4 свръзки са го изкачили, и всички те за 12 и повече дни.”, разказва Арно Пети.

Salto del Angel

Скок от върха на водопада, или една история с трагичен край

Salto del Angel влиза в световните хроники и с името на Жан-Марк Боавен – едно от най-комплексните имена в света на екстремните спортове. Изключителен алпинист, солиращ през 90-те години митични маршрути в Алпите, Жан-Марк става един от първите, които реализират последователни свръхтрудни изкачвания по различни стени, като се спуска от достигнатия връх било със ски, било с параплан или с преносим делтаплан. На 26 септември 1988 г. той става първия човек, полетял с делтаплан от Еверест.

На 16 февруари 1990 г. Боавен прави първия бейсджъмп от най-високата точка на водопада. Снима се филм от нашумялата документална поредица на Никола Юло – Ushuaia. На следващия ден той планира да повтори скока, когато друга участничка от екипа скача и се ранява в основата на водопада. Боавен решава да скочи веднага и да отиде на помощ на пострадалата. Според свидетелства на очевидци, при скока се удря в скала и пада в короната на дърво, сериозно ранен с множество фрактури. Приближилият се да го спасява хеликоптер разбира погрешно неговите ръкомахания. Боавен умира от загуба на кръв и разкъсвания на вътрешните органи.

Salto del Angel

Критична точка 2, или как се снима биг уол на стена като Salto del Angel

Финансови пазари, дива природа, протест срещу системата, справедливост, жестоки каскади, дързост, топ технологии, адреналин – ключовите думи, които описват Point Break (2015), римейк на култовия филм от 1991 г. Да участваш в създаването на продукция от подобен мащаб е като да бъдеш поканен да свириш в оркестър от ранга на Лондонската кралска филхармония или Виенския симфоничен оркестър.

Един българин – Емилиян Колевски, имаше честта да бъде част от този отбор мечта – над 100 души, които месец и повече време възсъздаваха финалния епизод на филма, заснет сред пищния – типично по латиноамерикански – сюреалистичен декор на тази част от Венецуела, край водопада Salto del Angel.

ВИЖ ОЩЕ: Интервю с Емилиян Колевски за участието си в снимките на „Критична точка 2“

Пресечната точка, или къде се срещат “Критична точка” 1 и 2

Интересна е пресечната точка между двете версии на „Критична точка“. Дава ни я големият фотограф Том Сандърс, който участва в снимането на легендарни филми като „Винаги ще има утре“ от поредицата за Джеймс Бонд от 1987 г.  и първата „Критична точка“ с Киану Рийвс и Патрик Суейзи от 1991 г. И докато тече монтажната работа, Том се озовава не за първи път на скалите над водопада, за да направи една незабравима серия от снимки на бейсджъмп.

…и други венецуелски истории

Курт Алберт, един от бащите на свободното катерене, който беше гост на “Дните на предизвикателствата” през 2009 г., има три биг уол премиери във Венецуела, включително на съседните на Salto del Angel Acopan tepui и Roraima tepui. Друг гост на Дните от 2014 г., Лео Холдинг, през 2011 г. направи премиера по източната стена на Cerro Autana с екип на Berghaus, което беше запечатано във впечатляващия филм на Алистър Лий “Autana” (повече за това как се катери и снима във венецуелската джунгла – в интервюто ни с Лео и Алистър от брой Зима 2014).

Природата в нейната най-впечатляваща мощ винаги е интересувала киното. Именно в джунглите на Амазонка е сниман и филмовият шедьовър “Мисията” с участието на Джеръми Айрънс и Робърт де Ниро. Остатък от една друга епоха, днес в гората на Амазонка настъпват дърводобивните машини, финансирани от Китай. Контрабандният добив на злато от реките продължава. Пътища, летища и пристанища съкращават разстоянието до някога недостъпните тепуи – планини с формата на плато, най-старите запазени наземни форми на релефа на планетата. Човечеството се намира в своята „критична точка“ на развитие. Един филм с невероятни каскади ни припомни, че е възможен и друг сценарий, в който местните общности трябва да печелят. Магнит за любителите на вертикала и място на фатална гравитация, Salto del Angel и Венецуела ще продължат да привличат тези търсачи на нови биг уол маршрути, изследователи и заклети пътешественици.

_DSF8358

Цялата статия за SALTO DEL ANGEL и още много дестинации, истории и приключения ще намерите в брой ПРОЛЕТ 2016 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

Пролет 2016

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.