Нови ски и сноуборд рекорди

0
 

Сподели

Shares

Nine Knights е уникално спортно събитие, което има за цел да събере на едно място едни от най-добрите ски и сноуборд райдъри в света, както и едни от най-добрите фотографи и видеомейкъри. Това е една седмица изпълнена с каране, снимане и невероятни трикове, като целта на събитието е да даде възможност на самите райдъри да прогресират и да развиват спорта на по-високо ниво. На него, освен всички скиори и бордисти, е и екип на 360° ще ни направим свидетели на уникалните снежни емоции, които пристигат до нас директно от Тирол.

9 Knights
Атлет: David Wise/ Снимка: Klaus Polzer

Планинският курорт Watles в Южен Тирол събра едни от най-добрите атлети от света на ските и сноуборда за уникалното събитие Nine Knights 2016. Те имаха на разположение една седмица и най-лудото съоръжение, за да се забавляват, да подобряват уменията си и да развиват спорта си.

Втори април беше официалният „състезателен” ден (повече за формата на събитието четете тук), в който атлетите дадоха всичко от себе си, за да се представят по най-забележителния начин. Те обаче не просто впечатлиха нас и 2000 публика, събрала се в планината специално за събитието, но и отвориха нова страница в историята на транзишън ските и сноуборда.

Nine Knights 2016 напълно изпълни мисията си. Благодарение на перфектно построеното съоръжение (The Perfect Hip) и нечовешките умения на атлетите, рекордите и в двата спорта за най-голям еър бяха разбити.

9 Knights
Атлет: Christian Haller/ Снимка: David Malacrida

И така, най-високият еър, постиган досега, върху сноуборд вече е 11,3 метра. Атлетът, който успя да излети толкова високо, е швейцарският национален състезател в халфпайпа – Крисчън Халер, който участва на Nine Knights за първи път:

„Условията бяха прекрасни, така че се чувствах удобно и в безопасност. Заради това и се постарах да бъда възможно най-„голям”. Поставянето на рекорд е нещо готино, но за мен това е нещо по-скоро лично и отнасящо се до собствения ми прогрес.”

При скиорите пък, битката беше повече от ожесточена. От позицията на публиката изглеждаше сякаш всеки атлет прави еър, достоен за нов световен рекорд. Първата „заявка” всъщност беше дадена още по време на сесията в първия ден от събитието от французина Джофри Полет-Вилярд. В следващите дни обаче основната „битка” за височина се водеше между Кристоф Шенк (Италия) и Дейвид Уайз (САЩ).

9 Knights
Атлет: David Wise/ Снимка: Klaus Polzer

Дейвид Уайз в крайна сметка успя да отиде по-високо и да постигне внушителните 14,2 метра еър:

„Не беше цел, но реших да отида колкото мога по-високо, без значение дали е рекорд, или не. Но да занеса тази титла у дома определено е изживяване, което ще помня цял живот.”

Освен за най-висок еър, атлетите се бориха и за това кой ще „господства” в снежния замък през цялата седмица. Ето как изглежда класацията, за която гласуват самите атлети за цялостно представяне:

Сноуборд:

Себе де Бък (Белгия) – двоен бекфлип, фронтсайд 360 инди
Симон Грубер (Италия) – бексайд 720 melon, бексайд еър
Пийту Пиройнен (Финландия) – бексайд 360 nose, инди

Ски:

Кристоф Шенк (Италия) – двоен корк misty 1080, двоен корк 1080
Джофри Полет-Вилярд (Франция) – alley-oop 270, switch 540
Феликс Устеруд (Норвегия) – двоен флатспин, alley-oop 450 double

9 Knights
Атлет: Sebbe de Buck/ Снимка: David Malacrida

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.