Сезон 2015/2016 на Сани Жекова: смях, сълзи и емоции

0
 

Сподели

Shares

Сани Жекова е от София и носи победата в кръвта си. От 11-годишна проправя международните писти за България заедно с баща си, треньора Виктор Жеков. Сега е на 28 години и истината е, че не й е особено весело, след като се наложи да се оттегли от последния старт за Световната купа. Победоносното й шествие към кристалния глобус беше прекъснато на финала от травми на коленете след приземяване от 27-метров скок по време на тренировка.

фотограф: Яне Голев
фотограф: Яне Голев

Въпреки това сезон 2015/2016 остава в историята на българския сноуборд с постижението й от 5 март, когато Сани записа третата победа в кариерата си на състезанията от Световната купа, класирайки се на първо място в старта от Купата, провел се в швейцарския курорт Вейзона. Сани завърши трета в квалификациите, победи в последния четвъртфинал и продължи отличното си представяне с първо място във втория полуфинал. Победната серия продължи и в големия финал, където се класира първа, след като изпревари останалите участнички, сред които и първите три в генералното класиране – Микела Мойоли, Ева Самкова и Клои Треспеш. След като не успя да участва за последното спускане от Купата на 20 март в Испания, Сани завърши на седмо място във финалното класиране.

Александра Жекова

Безапелационно доброто представяне на Сани идва след един силен сезон, който обаче не мина и без трудности. След участие и победа в малкия финал на Световната купа в Германия през януари, Сани падна по време на квалификацията и получи контузия на лакътната става. Това я принуди да се откаже от участие в зимните X Games, които бяха от 28 до 31 януари в Аспен, и за които нашата сноубордистка имаше специална покана.

Въпреки това малко по-късно, през февруари, Сани се върна към активното си участие в състезанията. Завръщането й след контузията беше на старта за Световната купа в Русия, където успя да финишира четвърта в големия финал. Освен участия в кръговете от Световната купа, през февруари Сани беше и в Кореа на тестово състезание с цел опознаване на терена за предстоящите Олимпийски игри, където отпадна за много малко от големия финал, но успя да победи в малкия след отлично спускане.

Сани Жекова, заедно с другия ни шампион Радо Янков, са главните герои и лицата от корицата на брой ПРОЛЕТ 2016 на Списанието. Ако сте го пропуснали, от тук може да го поръчате на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

Пролет 2016

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.