Доктор Опасност

0
 

Сподели

Shares

Поредицата на д-р Боб Арнот не е типичното предаване за пътешествия. Повечето хора дори не биха си помислили да отидат на местата, където ще ни отведе „Д-р Опасност“.

Д-р Опасност

Кой всъщност е Боб Арнот – журналист, лекар, пътешественик, писател…? Кое е на първо място?
Както често се случва, когато нашият екип попадне на болен или ранен човек, оставяме настрани камерите и му оказваме помощ. Лекарската професия е на първо място. След навлизането на военноморските сили в Ирак, намерих почти хиляда деца с тежка и нелекувана левкемия. Помогнах за организиране на евакуацията им в Аман, Йордания, където те бяха лекувани. Като първи кореспондент по време на военното нашествие в Багдад, аз избягах и станах първият, който стигна до площада, където събаряха статуята на Саддам. Бързах да стигна до позицията на нашата камера, но спрях, за да окажа помощ на две ранени момчета.

Как преминахте от дейността на телевизионния кореспондент към налудничавите занимания, които виждаме в поредицата „Д-р Опасност”?
През всичките тези години, през които бях кореспондент, притисках тв мрежите да отразяват трагедиите в Африка и други точки на планетата. От геноцида в Руанда и гражданската война в Сомалия до Дарфур и войната в Залива, винаги съм искал да бъда на най-горещите места, за да разкажа историите на хората, които не могат да го направят сами. Когато се случиха събитията от 11 септември, поисках от мрежата, за която работя, да отразя войната. Отговориха ми положително. Когато войната приключи, възможността за пътуване до най-опасните места в света продължи с поредицата „Д-р Опасност”.

Д-р Опасност

Какво да очакват зрителите на Extreme Sports Channel от поредицата и какво ще ги изненада?
Могат да очакват изумителни и страховити приключения. Това, което ще ги изненада, е колко луди са местата като Сомалия. Трябваше да наемем 150 въоръжени мъже само за основна сигурност. На летището няма сгради, те просто изхвърлят багажа ти на пистата. Това е истинска „черна зона”, където на служители на Обединените нации е забранено да пътуват. Продължителността на живота без охрана би била по-малко от минута.

Д-р Опасност

Запален ли сте по екстремните спортове?
Абсолютно. Каякинга в бързеи клас 5, кайтсърфинг, скоци с парашут във военни зони, летене с реактивни изтребители, байк надпревари от по 500 мили, екстремни хели-ски, все в този дух…

Кое е най-опасното и екстремно място, на което сте попадал?
Ирак. Бях в 38 огнестрелни битки. Последната бях сам, въоръжен с картечница MP5K. Откачено и непредсказуемо. В Афганистан бяхме близо. Както ще видите в афганския ни епизод, имахме две въздушни ракети, насочени към нашия хеликоптер.

Д-р Опасност

Някога бил ли сте наистина уплашен за живота си?
Това е най-голямата ми грешка. Не се плаша. Ако се страхувах, щях да стоя на много по-сигурни места. Няколко пъти съм бил близо:
– когато ми свърши въздуха на 70 метра под повърхността на островите Галапагос, докато бях повлечен от течението Хумболт
– в обстрелван боен самолет F-16, когато се наложи принудително да се приземим
когато иракската артилерия засече позицията ни по пътя към Багдад с главнокомандващата част на американския морски експедиционен корпус
– да се спусна от немаркирана скала по време на хели-ски в Британска Колумбия, късайки раменни връзки при приземяването
– кръстосан огън с бунтовници в Абу Граиб, по време на опит за отвличане.

Разкажете ни за най-страшното и най-смешното преживяване, което сте имали?
Най-страшното беше, когато двигателят във самолета ми експлоадира. Бях на 70 мили над пистата, а видимостта беше изключително лоша поради мъгла. Самолетът се тресеше и губеше мощност много бързо. Не мислех, че ще успея, но обучението е толкова добро, просто се фокусираш върху това, което трябва да направиш. Не много смешно, но се смеем, когато телевизионните кореспонденти дойдат на ръба на опасна част на Ирак, като Фалуя, препускат през случващото се, за да го заснемат и веднага след това избягват, докато ние оставаме в центъра на събитията.

Виждали сте доста опасни места и хора и сте били в доста страшни ситуации. Какво Ви кара да продължавате?
В повечето случаи, се опитваме да спасяваме животи или да вдъхнем сила на абсолютно разбити хора, като разказваме историите им. Това не е без значение, и то ни мотивира да продължаваме.

Д-р Опасност

Има ли нещо, което не сте опитвали и би ви предизвикало да опитате?
Парашутен скок от близкия космос.

Кажете няколко думи на българските фенове на екстремните спортове.
България е една от най-добрите приключенски дестинации в Европа. Наслаждавайте й се! Съвет: две неща ще спасят живота ви – да сте нащрек във всяка ситуация и да имате уменията да се справите. Бъдете най-доброто, което можете да станете, независимо дали става въпрос за скайдайвинг или екстремни хели-ски. Много от нас, които сякаш по рождение търсят тръпката, имат склонността да действат прибързано, да се хвърлят през глава. По-добре е преди това да имате подходящите способности. В местата, където пътуваме с „Д-р Опасност“, само умението да съзнаваш ситуацията те пази жив.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.