Слав Киров: Кръвта вода не става

0
 

Сподели

Shares

10-годишният Слав Киров трудно би могъл да има по-добър пример в катеренето – баща му е изключителният катерач Васил Киров. Самият Слав започва да се занимава със спорта още на 3-4 годинки. Днес Васил е треньор на сина си и той изглежда тръгнал по неговите стъпки.

Слав Киров
Снимка: Яне Голев

През 2012 г. двамата побеждават в дисциплината „скорост“ на семейното състезание Family Rock, част от катерачния фестивал в Арко (Италия). В следващите две години Слав печели в същата дисциплина на фестивала, но вече индивидуално. 2015-а му носи три златни медала от другото голямо състезание за деца – Petzen Climbing Trophy – в дисциплините „трудност“ и „скорост“ и в общото класиране в групата на 10-11-годишните. Момчето става балкански шампион и в трите дисциплини на спортното катерене, както и в генералното класиране, и печели многократно в състезания в Румъния, Сърбия и Македония. Три пъти триумфира с Купата на България и е многократен държавен шампион.

Слав Киров
Снимка: Яне Голев

През миналата година Слав успя да премине и маршрута „Без паника“ от категория 7b+ на Малката дупка до Враца. Следващата му цел е маршрут от категория 8a на Рилския манастир. Любимо място му е и Лакатник. Изобщо катеренето извън залата му харесва повече, може би защото там има и много пещери, в които обича да влиза. На закрито предпочита най-вече дисциплината „скорост“, в нея му помага и вродената му бързина.

Слав иска да се развие като много добър катерач и да печели европейски и световни първенства. Той не е единствен – по-малкият му брат също вече катери и според баща им се развива добре. Въпрос на семейна традиция. А при Кирови тя означава много успехи.

Слав Киров
Слав Киров. Снимка: Яне Голев

Цялата статия, както и още истории за деца-катерачи ще намерите в брой ПРОЛЕТ 2016 на Списанието. Ако сте го пропуснали, от тук може да го поръчате на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

Пролет 2016

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.