Петра Барова: „тич, тич“ към победите

0
 

Сподели

Shares

Петра Барова е супер лъчезарно и игриво седемгодишно момиче. Mалко e трудно да си я представиш като безапелационна шампионка, но вече е точно такава. На фестивала Petzen Climbing Trophy 2015 спечели пълен комплект златни медали – в трите дисциплини (трудност, скорост и боулдър) и в генералното класиране на възрастовата група 6-7 г. Побеждавала е и в състезанията „Атомска мравка“ в Македония и Трофея на Белград, плюс още един куп у нас. Миналата година взе и Купата на България.

Петра Барова
Петра Барова. Снимка: Яне Голев

На тренировки Петра катери редом с родителите си. Именно баща й пръв я качва на малките стенички в зала „Гравити“, още когато тя е на две годинки и половина. Майка ѝ Ели казва през смях: „Докато ние катерехме, беше по-лесно да я вържем някъде и така я връзвахме да се катери на стеничката.“ Когато става на пет, Петра започва и да тренира.

Наясно е какво се изисква, за да си добър: „Да не се отказваш, да не се лигавиш, да не обръщаш внимание какво ти говорят другите и да се съсредоточиш в това, което катериш.“ Любимата й дисциплина в зала е боулдърът, след това поставя скоростта, а най не я привлича трудността. Предпочита обаче скалите, „защото там е слънчево“.

Петра БароваПетра е пълна с енергия и извън катеренето: „Обичам да играя навън, да дивея, да търча нанякъде си, да карам колело.“ Освен това кара ски и от тригодишна обикаля с родителите си планините със ски с колани.

Придобитите в залата умения ѝ носят съвсем практически ползи и другаде: „Когато в салона в училище качим топката някъде нависоко, другите се катерят много бавно, а аз ей така – тич, тич на стената, взимам топката и слизам набързичко.“

Дано винаги да й е толкова лесно – тич, тич на стената и… победа.

Петра Барова
Снимка: Яне Голев

Цялата статия за Петра Барова и още деца-катерачи ще намерите в брой ПРОЛЕТ 2016 на Списанието. Ако сте го пропуснали, от тук може да го поръчате на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

Пролет 2016

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.