Петър Иванов: „Не мога без катеренето“

0
 

Сподели

Shares

В състезателната си кариера до момента Петър Иванов има записани всякакви успехи – той е европейски шампион и носител на европейската купа за боулдър 2015 г. в групата на Youth B (14-15 г.) и носител на европейската купа за 2016 г. при юношите Youth A (16-17 г.). През 2017 г. в първите 3 кръга от европейската купа Петър има 4-то, 2-ро и 3то място, като във временното класиране за ЕК катерачът е на трето място в Европа.

През 2017 г. Петър постига много добри резултати и в състезанията за трудност – 2-ро място на ЕК в Имст и 7-мо място в Дорнбирн, Австрия. Отново през 2017 г., Пепи спечели титлата на Европейското първенство в дисциплината боулдър и извоюва бронзовия медал в комбинираната дисциплина на Световното първенство. С това постижение той спечели квота за Младежките олимпийски игри през 2018 г.

През 2018 г. младият катерач продължи да се качва на почетната стълбичка както в коронната си дисциплина боулдър, така и в трудността. През месец октомври Пепи записа участие и при дебюта на състезателното катерене на Младежките олимпийски игри в Буенос Айерс, където се класира на финал и извоюва шестото място в комбинираната дисциплина. 

Петър Иванов
Снимка: Яне Голев

Състезателят на клуб „Алтиус“ веднага те покорява с усмивката и възпитанието си на истински млад джентълмен. Говори интелигентно и сериозно, а на стената катери като змей и прави вертикалния спорт да изглежда най-лесното нещо на света.

Петър Иванов
Снимка: Яне Голев

Кога и как започна да се занимаваш със спортно катерене?

Бях на шест. В детската градина се бях вързал с един шал на майка ми за една катерушка и висях от нея. Госпожата ме видя и каза на майка ми да ме запише на катерене. Още преди това пък, като са ме водили родителите ми в планината, съм плакал, когато са свършвали камъните и дърветата, по които да се катеря.

Тренирал ли си други спортове?

Да, ски – алпийски дисциплини, в момента като допълнителен спорт се занимавам и със ски алпинизъм, а в свободното си време, когато не тренирам активно, карам колело с родителите си, обичам да плувам и да ходя в планината.

Кое е най-важното качество за катеренето?

Труден, но и атрактивен спорт е, точно защото човек трябва да има набор от различни качества – да бъде гъвкав, динамичен, да се адаптира към ситуацията и проблема, да мисли бързо. Но най-важното е да бъдеш отдаден и то наистина да ти доставя удоволствие, както е и с повечето неща в живота.

Петър Иванов
Снимка: Яне Голев

Кое ти носи по-голяма тръпка – да изкачиш за първи път труден маршрут или боулдър, или победата в състезание?

По-скоро първото. Вече съм минал през много състезания, имам и победи, и загуби. Да победя останалите в началото действително ми беше тръпка, но вече искам да докажа на себе си, че с тежки тренировки нещата се случват.

Как виждаш бъдещето си в катеренето?

То все още е доста неопределено. Искам да продължа да се занимавам със спорта, да бъда в планината и сред природата, но нямам някаква точна идея какво ще вляза да следвам след училище.

Докъде стигат мечтите ти?

Засега главната е да стана световен шампион.

Петър Иванов
Снимка: Яне Голев

Смяташ ли занапред да се профилираш само в боулдърите?

Да, това е нужно, за да имаш успешни стартове по международните състезания. Тази година ще участвам на всички важни в Европа.

А привличат ли те големите стени, например?

Винаги ми е било интересно да разбера какво е усещането при традиционното катерене. Със сигурност след известно време ще пробвам, пък ще видим какво ще стане – дали ще отида натам или ще продължа със спортното катерене. Но спортното ме влече, защото натурата ми е такава – и в живота обичам да се състезавам.

Катеренето ли е най-важното нещо за теб в момента?

Разбрал съм се с родителите ми, че училището е на първо място, но те пределно ясно разбират, че катеренето е това, което ме допълва, направило ме е този, който съм, и без него не мога. И на Коледа, и на Нова година правих тренировки вкъщи.

Петър Иванов
Петър Иванов. Снимка: Яне Голев

Какво те вълнува извън спорта?

Много обичам готвенето. Правя различни сладкиши. Обичам и да чета, харесвам литературата повече от математиката. Природните науки са ми интересни. Много обичам родината си, да я обикалям и опознавам.

С какво катеренето ти помага в живота?

Спортът е начин на живот. Организира много графика ми, защото в момента нямам почти никакво свободно време, и ме учи да си подреждам приоритетите.

Какво би казал на някого, когото искаш да запалиш за катеренето?

То ще ти достави незабравима емоция и тотално ще те разтовари от светските проблеми, защото когато човек дойде в залата, забравя за всичко. Катеренето успокоява, изчиства мислите, развива много тялото и ума. Ще те направи различен човек. И ако искаш да се изкефиш напълно на ежедневието си и в свободното си време да правиш нещо нестандартно, вместо да се забиваш в мола или да играеш на компютъра, това е мястото.

Петър Иванов
Снимка: Яне Голев

Интервюто с Петър Иванов е част от брой ПРОЛЕТ 2016 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

Пролет 2016

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.