Инициатива на Зелени Балкани в конкурс за наградата ,,НАТУРА 2000“

0
 

Сподели

Shares
белошипа ветрушка
Снимка: natureimages.eu

Проект за възстановяване на птицата белошипа ветрушка в България е сред претендентите за престижната награда „НАТУРА 2000“ на Европейската комисия. Инициативата е на организацията „Зелени Балкани“ и участва в надпреварата заедно с над 80 проекта от Европейския съюз.

Мотото на Наградата „НАТУРА 2000“ за 2016 година е „Богатство, което чака да бъде открито“, а кампанията е обявена на официалната страница на Европейската комисия. Призовете се присъждат на най-успешните проекти, допринесли за опазване и управление на различни територии от общо-европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Конурсът отличава най-добрите постижения в сферата на управлението и популяризирането на мрежата и нейните обекти, както и най-добрите дейности за повишаване на осведомеността за НАТУРА 2000 и нейните ползи за европейските граждани. Кандидатите от различни държави в ЕС се състезават в пет различни категории – Комуникация, Природозащита, Трансгранично сътрудничество, Сближаване на интересите и Социално-икономически ползи.

Проектът на организацията „Зелени Балкани – Стара Загора“ за възстановяване на белошипата ветрушка се състезава в категорията „Трансгранично сътрудничество“ и представя партньорството с испанската организация ДЕМА, насочено към възобновяване на гнезденето на белошипата ветрушка на територията на ЗЗ „Сакар“, част от НАТУРА 2000. В резултат на тези съвместни усилия, редките соколчета отново гнездят в Сакар, след като се считаше, че видът е изчезнал от страната ни преди няколко десетилетия.

Снимка: natureimages.eu белошипа ветрушка
Снимка: natureimages.eu

Подробна информация за конкурса

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.