Из околностите на Челопеч

1
 

Сподели

Shares

Освен варианти за колоездачен и пешеходен туризъм по билата и пътеките на Стара планина, полети с парапланер или просто активен отдих в хижа „Мургана“, има още какво да се види и изживее в района на Челопеч.

Челопеч


АВТОКРОС ЧЕЛОПЕЧ

Август е времето за ежегодния „Автокрос Челопеч“, кръг от националния шампионат по автокрос. През 2015 г. пистата беше в местността “Маята”, със 1200 м дължина на трасето, много овални и технически завои. Старт-финалната отсечка беше с дължина 200 метра, като най-високата скорост, която можеше да се развие в този участък, беше 130 – 150 км/ч. Едноместните бъгита се съревноваваха на естествен терен с нестабилизирана повърхност, а денивелацията на терена беше около 15 метра. Състезателното трасе се отличаваше и с много обратни завои, обратен вираж, както и S-образен завой на отсечката преди старт-финала. Участниците бяха разделени на три класа – серия клас Бъги до 1600 куб. см., клас Супер Бъги над 1600 куб. см. и клас Туринг.

Челопеч, парк Корминеш
ПАРК „КОРМИНЕШ“
В парк „Корминеш“ всяка година през август се провеждат два два мотосъбора на мотоклубовете „Атрокс“ и „Средногорие“, които събират множество мощни машини по сенчестите поляни. Преди ревът им да огласи гората обаче, през месец юли паркът събира гости от близо и далеч за вече традиционния Международен фолклорен фестивал „Златен прах“ Челопеч.

Челопеч

Челопеч, Църква
ЦЪРКВА “СВЕТИ НИКОЛАЙ МИРЛИКИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ”
Църквата “Свети Николай Мирликийски Чудотворец” е съградена през 1835 г. от майстор Димон. Намира се в североизточната част на с. Челопеч, сред пищната зеленина на църковния двор. До нея се издига църковната камбанария, построена по-късно. За съществуването на църква в Челопеч се знае от края на 30-те години на ХVІІ век. Храмът има ценни икони, изписани от трима даровити и талантливи възрожденски майстори-зографи – Давид Зограф и неговите ученици Йото Недялков от с.Макоцево и Иван Зографина от с.Мирково. Църквата е обявена за архитектурно-художествен паметник на културата от Националния институт за паметниците на културата през 1978 г.

Челопеч

СПОРТЕН ЦЕНТЪР
През 2008 г. кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков решава, че сградата на бившето общинско училище, която е в окаяно състояние, може да се превърне в спортна зала, в която децата и младежите да спортуват свободно. Три години по-късно на мястото на порутената сграда на училището е открит новият Спортен център с оборудвани зала за баскетбол и волейбол, зала за борба, зала за карате, две фитнес зали, помещение за тенис на маса, рехабилитационен кабинет, помощни помещения – съблекални, душове, санитарни възли, две сауни. Освен че подслонява всички спортни клубове, действащи на територията на общината – клуб по карате, клуб по приложно колоездене, клуб по художествена гимнастика, клуб по баскетбол, клуб по парапланеризъм, спортният център е и домакин на много спортни събития с местно и национално значение. А откритите спортни площадки за волейбол, футбол и баскетбол предлагат безплатно на всички желаещи деца и младежи до 18 год. възможност за спорт до късните вечерни часове през топлите месеци.

Червени камък, Челопеч

МЕСТНОСТТА „ЧЕРВЕН КАМЪК“
Пътувайки на север по поречието на р. Воздол от лявата страна се виждат естествените и непристъпни скали на масива „Червен камък“, където някога е имало крепост с доста внушителни размери. Самото селище се е намирало на плоското било на възвишението, защитено от изток с непристъпни канари, а от другите страни със зидове, дебели до 1,8 м, а в ъглите били издигнати кули. Там са открити няколко глинени съдове със славянска украса и византийска монета от Маврикий (582-602 година). До „Червен камък“ може да стигнете по изградена еко пътека и мост над р. Воздол. Обособен е маршрут за разходка до върха, който разкрива забележителностите и историята на Челопеч.

Деликлик кая, Челопеч


ФРЪН КАЯ И ДИЛИКЛИК КАЯ

В землището на Челопеч има уникални скални образувания, едно от които е „Фрън Кая“, или „Ветровитата скала“. Намира се на около 1500 м северно от селото, в южните склонове на Стара планина и представлява ценна природна забележителност. По-голямата скала е естествено издълбан заслон, който и сега се ползва от овчарите за подслоняване на добитъка. Легенда разказва, че при буря под заслона могат да се поберат около 1000 овце. До “Фрън Кая” е разположена „Диликли Кая“, което означава „Пробит камък“. Достъпът до скалните образувания е възможен както с автомобил с висока проходимост, така и пеша. Много впечатляващ е маршрутът от хижа „Мургана“ към „Фрън Кая“, който преминава през стари широколисни гори, огласяни от песента на птиците и богати на диви горски плодове.

Челопеч от въздуха
Челопеч от въздуха

Виж още: Хижа Мургана – изходна точка за приключения и отдих сред природата

Челопеч

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.