Спорт, туризъм и активно време около Челопеч

0
 

Сподели

Shares

Районът на община Челопеч безспорно е надарен щедро от природата. Разположен в една от най-живописните части на Стара планина, възможностите за спортни дейности са необятни.

Ани Томева в района на Челопеч
ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ

Около Челопеч ви очакват множество маршрути с достатъчно баири и спускания, богати на емоции и зареждащи с енергия. Намирайки се в подножието на планината, с. Челопеч е една от изходните точки за поемането по старопланинските маршрути. Три са най-популярните маршрути, които отвеждат до незабравими планински гледки:

с. Челопеч – рид Чуговица – вр. Челопешка Баба – вр. Мургана
с. Челопеч – р. Воздол – х. Мургана – седловина Петте кладенци
с. Чеполеч – вр. Петровден – вр. Бабин кукул – рид Диба – вр. Мургана

ВИЖ ОЩЕ: Хижа Мургана – изходна точка за приключения и отдих сред природата

Челопеч

ПАРАПЛАНЕРИЗЪМ

Заедно с клуба по парапланеризъм “Свободно измерение” и с подкрепата на общината, Челопеч организира тандемни полети за своите жители, а в продължение на няколко години тук се провеждаше и състезанието по целно кацане “Челопеч Оупън”. Около хижа Мургана (стартът на състезанието беше именно от една от поляните до хижата) има няколко площадки за излитане (на 1200, 1350 и 1650 м н.в.). Възможен и е полет от върховете наоколо, като особено атрактивен е този от западната стена на връх Свищи плаз.

Червени камък, Челопеч

ПЕШЕХОДЕН ТУРИЗЪМ

Спиращи дъха гледки, дълбоки дъбови гори, планински пасища, причудливи скали, румолещи потоци и реки – билото на Етрополския балкан превръща преходите в незабравимо изживяване, независимо дали просто сте тръгнали на разходка или сте опитен планинар. Маршрутите са с различна продължителност и ниво на трудност, но са еднакво завладяващи и незабравими.

Сред най-популярните точки в околността са:
Връх Мургана – с височина 1639 м, гол, плосък и двуглав на темето си връх, който в миналото се е наричал Бузлукая, или Леденостудена скала. Със същото значение, но малко видоизменено, е и името на вр. Бузлуджа. Вероятно старото име идва от леденостудените извори в южното подножие на върха.
Етрополските зъбери – главното било на планината от връх Марагидия (1790 м.) на запад до вр. Челопешка Баба на изток се нарича Зъберите.

Червени камък, Челопеч

Връх Челопешка Баба е най-ниският от всички Зъбери, но само той си има име. Най-вероятно това е така, защото само той се вижда от с. Челопеч. От вр. Челопешка Баба се отделят два рида – Слога на юг и Пряслупа на север.
Връх Петровден (1070 м) – тук има останки от крепост, вероятно оттук е минавал и стар византйски път.
Връх Бабин кукул (кукул – миризлив) е с височина 1275 м. От западната му страна са останките на Челопешката мандра. От руините им в западна посока води пътека, по която овчарите от околните пасища някога носили млякото си към Челопешката мандра. Нарича се Сиренарската пътека и по нея може да се стигне до х. Мургана или пък да се слезе в долината на р. Воздол.
Връх Баба – на около 1 час след х. Чавдар, има паметник на руските войници, намерили смъртта си на това място – общо 859 души, измръзнали през зимата на 1877/78 г.

Челопеч

Пешеходните маршрути дават и възможността да се обходят и множеството скални феномени в района. Сред най-интересните места е скален венец, който изглежда буквално като надупчен, а в най-южния му край се намира пещерата Фрън Кая. Районът изобилства от скални образувания, но особено внушителното е скалният феномен Мирковската свита. Природата е изваяла кръг от високи фигури, които напомнят хоро. Изглежда така, сякаш дружината току-що е победила в битка и по най-българският начин си заслужава да се отбележи.

Челопеч от въздуха
Челопеч от въздуха

ВИЖ ОЩЕ: Какво още интересно в района на Челопеч – събития, места и забележителности

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.