Проект за тотална забрана на къмпингуването

1
 

Сподели

Shares

Министерството на туризма готви тотална забрана на къмпингуването в цялата страна, а не само по морето.

С нови изменения в текста на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, които предстои да бъдат обсъдени в парламента, Министерство на туризма подготвя въвеждането на законова забрана за къмпингуването или разполагането на палатка, каравана или кемпер извън категоризираните къмпинги на територията на цялата страна.

Палатка
Снимка: onelifeonewhistler.com

Според проекта на закона, нарушителите ще бъдат наказвани с глоби от 200 лв., а ако от „къмпингуването e настъпило увреждане на пясъчните дюни, флората и/или фауната, замърсяване на околната среда, пожар и/или други вредни последици за природата, наказанието е глоба в размер на 1000 лв.”, а „лицето носи и имуществена отговорност за причинените вреди”.

Дали околната среда е претърпяла щети след къмпингуването и дали има нарушение на законовите разпоредби обаче, ще преценяват кметовете на общините, които извършват контрол „за недопускане къмпингуване с палатка, каравана или кемпер” извън категоризираните къмпинги.

Тези, които предоставят за къмпингуване „обособени терени в нарушение на разпоредбата”, пък ще бъдат наказвани с глоба в размер на 3000 лв. или имуществена санкция в размер на 5000 лв.

Съвети за по-приятно къмпингуване
Снимка: David Clifford

До 15-и март всеки може да заяви гражданската си позиция по предложенията за изменение на Закона за туризма, като изрази коментарите си в писмено становище, което да бъде изпратено до Министерството на туризма на този адрес: d.petrova@tourism.government.bg.

Организират се и протести в понеделник (14 март). Повече информация за тях може да намерите тук

Няколко аспекта от предложените изменения в закона обаче звучат нееднозначно и могат да бъдат тълкувани свободно.

Министерство на туризма не въвежда законови дефиниции на понятията „къмпингуване” и „кемпер”, но дава права на общинските служители да преценяват дали има увреждания на околната среда, без да се има предвид доколко са компетентни да направят оценка.

Тоталната забрана за къмпингуване и „разполагането на палатка, каравана или кемпер извън категоризираните къмпинги” означава, че дори собственик на имот, разпънал палатка в него, може да бъде санкциониран, без значение къде в страната се намира имотът.

Освен това обаче, предлаганите промени влизат в противоречие с чл. 35 на Конституцията, който гласи, че „Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната…”

Съвети за по-приятно къмпингуване
Снимка: Woods Wheatcroft

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Какво има да се обсъжда политиците ни превръщат в крепостни селяни, щом искаш да излезеш от родното си място задължително ще отседнеш в хотел.Интересен е въпроса със собственост и законността на хотелите построени върху пясъчни дюни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.