Сирница и Конски Великден в Челопеч

1


Дата на събитието: 13.03.2016

Сподели

Shares

Разположен в една от най-живописните части на Стара планина, районът на село Челопеч предлага разнообразие от варианти за активно време и отдих сред природата.

Челопеч център от въздуха
Челопеч център от въздуха

Но освен множество пътеки за пешеходен и вело туризъм по планинските била наоколо, стартове за полети с парапланер или природни забележителности, Челопеч пази и множество традиционни български обичаи. Един от най-почитаните от тях, отпразнуван подобаващо всяка година, е Сирница, или неделята на Сирни Заговезни, които отбелязват началото на Великденския пост. Тази година датата е 13 март, неделя, така че ако се чудите къде да се присъедините към „комкането“ или да поискате прошка от най-близките хора в автентична атмосфера, мястото е централният площад на Челопеч, на около 70 км от София.

Кукерски карнавал в Челопеч

КУКЕРСКИ КАРНАВАЛ „СИРНИЦА“

„Сирница“ е много почитан обичай в Челопеч, който започва от Местни заговезни и продължава една седмица, до Сирна неделя. Два са елементите на кукерския обичай – обхождане на селото и обредно заораване и засяване. Обредите са свързани с труда на хората и надеждата за богат плод. При кукерския обичай се изпълняват два основни елемента – обхождане на селото и обредното заораване и засяване. Когато обхождат Челопеч кукерите непрестанно гонят, плашат и разсмиват жителите и гостите на селото. Стремят се да защитят момите и младите жени, да потъркат ушите и да “цапнат” с чернилка ергените.

Кукерски карнавал в Челопеч

Обредите, които изпълняват кукерите със заораването са тясно свързани с трудовата дейност на хората и надеждата им плод от ниви и градини. Тяхното клатушкане символизира натежалите от зърно класове, падането на земята означава тежка жътва през годината. А боричкането и търкалянето носи здраве и успех в труда, звъна на хлопатарите пропъжда болестите и лошотиите, които спохождат хората. По залез слънце, когато замлъкне и последният кукерски звънец, край къщите лумват огньове и започва въртенето на гурелешките (оратниците), а вечерта около огъня се захваща обредно хоро.

Всяка година „Сирница“ привлича купища хора с неповторимото си богатство от багри и звуци на всички участници и публика. Челопечани с нетърпение очакват всяка година кукерския празник, който прераства в истинско неподвластно на времето народно веселие. Челопешките кукери са обичани и харесвани, участват в различни национални фолклорни фестивали и жънат множество награди.

Кукерски карнавал в Челопеч

КОННИ НАДБЯГВАНИЯ „ТОДОРОВДЕН“

Още със заглъхването на кукерските хлопатари, в Челопеч започват да се готвят за Тодоровден. “Тудурицата” или “Конският Великден”, както още го наричат, е винаги в съботата след Сирни заговезни. Той отбелязва края на Тодоровата седмица, през която не се работи, защото всяка работа започната в тези дни ще се провали, както и за да се предпазва човек от болести, а реколтата – от суша и градушка. Традиционните конни надбягвания се провеждат в местността “Под Тарлъка”, намираща се южно от селото. Според народните поверия на този ден Свети Тодор забива копието си в земята, за да я затопли, връзва коня си за него и отива при Бога да моли за лято. Обичаят е в чест на конете – да са здрави и да дават добър приплод. Свети Тодор е и закрилник на конете и ездачите, покровител на булките и раждаемостта.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Хубаво е, че в градове като Челопеч традицията се пази

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.