Българин към 14 х 8000

0
 

Сподели

Shares

На пресконференция, която се проведе в залата за катерене Boulderland, алпинистът Боян Петров обяви плановете си за изкачване на нови върхове. Боян се е заел с проекта „Българин към 14х8000” и на 12-и март заминава за Катманду, откъдето ще поеме към следващите си две цели – Анапурна (8091 м) и Макалу (8481 м).

Annapurna
Връх Анапурна

До този момент алпинистът е изкачил пет от четиринадесетте най-високи върха на планетата – Гашербрум I, Канчендзьонга, Броуд пик, К2 и Манаслу.

Боян Петров
Боян Петров

Анапурна се смята за най-смъртоносния връх от всички осемхилядници. Това е върхът с най-голям процент загинали хора от всички, опитали се да го достигнат. До август 2010 върхът е покоряван успешно 183 пъти, а 63-ма души са намерили смъртта си. Смъртността на него се изчислява на около 32%, като за сравнение – на К2 тя е около 26%. Второто изкачване на Анапурна е цели 20 години след като францизите Луи Лашнал и Морис Херцог стават първите хора, стъпили на върха. Анапурна обаче е и първият изкачен осемхилядник изобщо.

Отпътуването към Анапурна се случва пет месеца след като Боян Петров стана първият българин, изкачил Манаслу. От осемхилядниците това е върхът, който може да се атакува най-рано през годината. При успешно приключване на експедицията и благополучно завръщане, Петров ще се отправи отново към столицата на Непал – Катманду, откъдето ще поеме за Макалу – петият по височина връх на планетата.

Макалу
Връх Макалу/ Снимка: summitpost

Освен височинен алпинист, Боян Петров е и биолог и автор на много научни публикации и научно-популярни статии. На пресконференцията той сподели, че научната дейност е част от причините, поради които се катери. По време на експедициите си до високите хималайски върхове, Боян смята да събере и след това да донесе в България почва, семена и листна маса от високопланински растения, които да бъдат изследвани. Алпинистът освен това сподели, че винаги търси живот по тези места и каза, че ако успее да изпълни плановете си, в Националния природонаучен музей към БАН ще има най-голямата колекция от високопланински биологични видове.

Базовият лагер на Манаслу
Базовият лагер на Манаслу

И за това свое предстоящо изкачване алпинистът се е подготвял основно на Витоша. Като по-готината алтернатива на съвременните тагвания и „за да отчетем кой тренира по пряката пътека към Копитото”, Боян монтира пощенска кутия в горната част на трасето. В нея има „Дневник на изкачванията”, в който всеки може да вписва данни за тренировките си или мисли, които са му хрумнали по време на тях.

Към Хималаите Боян ще се отправи с най-новите серии на екипировката, която е ползвал и досега. Той не използва стандартните „пухени костюми”, популярни за Хималаите, а се облича така, че да е по-бърз и лек. Това, което ще добави към екипировката си са отопляеми стелки с батерии, тъй като най-големият му проблем до този момент са били стъпалата.

Боян Петров на К2
Боян Петров на К2

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.